viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 04.01.24 @ 08:30

Tužiteljstvo BiH ima pune ruke posla da u miru okonča istragu o aferi „Prisluškivanje“, koja se odnosi na uhićene i pritvorene Osmana Mehmedagića Osmicu, bivšeg ravnatelja OSA-e, i Ranka Debevca, suspendiranog predsjednika Suda BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još se nije stišala bura zbog trećeg mobitela Ranka Debevca koji je krio od SIPA-e i koji je pokušao putem odvjetnice iznijeti iz ove policijske agencije, o čemu Tužiteljstvo vodi posebnu istragu, a pojavila se nova afera, još opasnija za samu istragu i kompletan postupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uprava državnog zatvora u Vojkovićima pokrenula je disciplinski postupak protiv zapovjednika smjene i zatvorskog policajca zbog sumnje da su počinili teži disciplinski prekršaj.

Kako je ranije objavljeno, prošli tjedan jedan zatvorski policajac ušao je u pritvorsku ćeliju uhićenog Osmice i unio mu mobitel. U prvi mah tvrdilo se da su samo razgovarali, no kasnije je detaljnom istragom utvrđeno da mu je unio mobitel. Iako iz zatvora tvrde da nemaju informaciju u vezi s mobitelom, izvori “Avaza” tvrde drugačije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv ovog policajca pokrenut je postupak, a ispitala ga je i SIPA, kao i zapovjednika smjene. O svemu je obaviješteno i Tužiteljstvo i oni su već suspendirani. Ovdje je, naime, nevjerojatno da je Osmica, koji je upoznat sa zakonima ili bi trebao biti jer je bio dugo na čelu OSA-e, morao znati kakav prekršaj čini samim inzistiranjem da mu se dostavi uređaj.

To, inače, isključivo rade najteži kriminalci. Telefoni su ranije otkrivani u ćelijama Darka Šarića, a u BiH kod Zijada Turkovića. Najčešće se ti telefoni koriste za nastavak kriminalnih radnji ili upravljanje nezakonitim procesima utjecaja na svjedoke i istražne radnje. I na ovaj način dvojac Debevec – Mehmedagić pokazuje zaista nevjerojatno kriminalno lice, pa tako i ukupna javnost shvaća o kome se i kakvim osobnostima radi.

Međutim, sve ovo govori da se Osmica teško može braniti sa slobode. Ako je spreman u zatvoru da se služi ovakvim radnjama, što se tek može očekivati kada se nađe makar i u kućnom pritvoru. Tužiteljstvo već sada u ovom predmetu nailazi na brojne poteškoće. Na ročištu kada se određivao pritvor, postupajuća tužiteljica Bojana Jolović tvrdila je da se susreće s ogromnim pritiscima, istaknuvši kako je bivši ravnatelj OSA-e već pokušao utjecati na zaposlenike te agencija da ne surađuju s Tužiteljstvom. Tada se osvrnula i na sakriveni mobitel Debevca.

– Ako ima toliku hrabrost da u službenim prostorijama SIPA-e to radi, onda zamislite što se događa kada je na slobodi – rekla je Jolović. U zatvoru postoji telefonska govornica koja je dostupna svim zatvorenicima i pritvorenicima. Osmici, kao i svim pritvorenicima, omogućeno je da pozovu članove obitelji, ali i odvjetnika. Postoji termin kada to može uraditi. S tim da cedulju s brojem daje policajcu koji ukuca broj kako bi se izbjeglo da razgovara s osobama s kojima mu je zabranjen kontakt, čime bi moglo doći do ugrožavanja istrage. Sve je to Osmici itekako poznato.

Oglasi
LM