viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 08.04.24 @ 08:54

Unatoč tome što su vlasti u proteklih deset godina više puta najavljivale reformu javne uprave, registar zaposlenih i kontrolu zapošljavanja u javnim institucijama, vrlo malo toga je učinjeno u praksi.

U uredu koordinatora za reformu javne uprave potvrdili su nam da institucije Bosne i Hercegovine nastavljaju sporo provoditi mjere iz Akcijskog plana za reformu javne uprave, ističući da su tu činjenicu više puta javno upozoravali, uključujući i kroz najnoviji godišnji izvještaj. Prema podacima koje su nam pružili, do kraja prošle godine implementirano je samo 15,8 aktivnosti iz Akcijskog plana, s napretkom koji je malo veći za mršavih 1,8 posto u odnosu na 2022. godinu.

OGLAS

Ipak, ističu ohrabrujuću činjenicu da je uspostavljen Koordinacijski odbor za reformu javne uprave, koji je čak održao i prvi sastanak, na kojem je predsjedavala Borjana Krišto, predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. U uredu ističu da je to prvi put od 2006. godine da je usvojen takav strateški korak, što bi moglo značiti promjenu u pristupu vlasti prema ovom pitanju.

OGLAS

“Uspostavljanje Koordinacijskog odbora zapravo je prvi politički poticaj nastavku reforme javne uprave u Bosni i Hercegovini. Podsjećam vas da je i uspostavljanje ovakvog tijela bio zahtjev Europske komisije s šestog sastanka Specijalne PAR grupe za reformu javne uprave”, rekla je Vedrana Faladžić, viša stručna suradnica za odnose s javnošću.

OGLAS

Za 16. travnja najavljen je novi sastanak Specijalne PAR grupe, na kojem će Europska komisija biti informirana o svemu što je do sada implementirano, ali i o preporukama koje još nisu u potpunosti implementirane. Na primjer, vlasti nisu implementirale jačanje uloge koordinatora za reformu javne uprave.

Rekla je da je imenovan novi koordinator za reformu javne uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine, a tijekom 2023. godine u Republici Srpskoj donesen je novi Pravilnik o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave.

“Također, jedna od preporuka bila je revizija Akcijskog plana za reformu javne uprave za razdoblje 2023.-2027., koji su svi nivoi vlasti trebali usvojiti do četvrtog kvartala 2023. godine, s naglaskom na digitalizaciju vladinih usluga i procesa RJU. Aktivnost je u tijeku i provodi se u suradnji sa SIGMA-om i projektom tehničke podrške EU4PAR (IPA 2019). Proces prioritizacije i revizije započeo je 21. prosinca 2023. organizacijom radionice na kojoj su predstavnicima nadzornih timova prezentirani alati za prioritetizaciju prema metodologiji koja je razvijena u suradnji sa SIGMA-om, kao i vremenski okvir i raspored koraka za reviziju Akcijskog plana. Aktivnosti bi trebale biti završene do polovice ove godine”, naglasila je ona, čime je pojašnjen nesporazum od prije nekoliko mjeseci da bi registar zaposlenih mogao biti spreman do sredine godine.

Oglasi
LM