OGLAS
Vrijeme objave: 21.04.24 @ 15:02
OGLAS

Ovaj zakon će omogućiti zaštitu studenata na tržištu rada, definirajući njihova prava i obaveze, njihovu zaštitu na radu, kao i pravila koja se odnose na radne odnose tokom studiranja

OGLAS

Za sutra je najavljen nastavak desete redovne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je prekinuta 4. ožujka, na kojoj su se trebali razmatrati Izmjene i dopune Zakona o radu kojima se dozvoljava rad studenata i Zakon o djelatnosti psihologa.

Tim povodom, federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić izrazio je nadanja da će se sjednica održati do kraja, te da će biti usvojena ta dva važna zakona, posebno dopuna Zakona o radu kojom se dozvoljava rad studentima jer je važno da izmijenjeni zakon stupi na snagu prije početka raspusta kako bi studenti mogli regularno sudjelovati na tržištu rada. Delić je istaknuo kako ta dva zakona predstavljaju značajne iskorake u unaprjeđenju normativnih propisa u Federaciji, ali i najavu inovativnih pristupa ovog Ministarstva u reguliranju resornog zakonodavnog okvira. Izmjena Zakona o radu kojom se dozvoljava rad studentima predstavlja značajan pomak u zaštiti prava studenata i reguliranju njihovih radnih odnosa, kao i doprinos razvoju zdrave ekonomije.

OGLAS

– Ovaj zakon će omogućiti zaštitu studenata na tržištu rada, definirajući njihova prava i obaveze, njihovu zaštitu na radu, kao i pravila koja se odnose na radne odnose tokom studiranja. Donošenjem ovog Zakona osigurat će se veća sigurnost i pravna zaštita za studente koji rade tokom školovanja, ali i omogućiti poslodavcima da lakše dolaze do rješenja u potrazi za radnicima, posebno za poslove koji ne zahtijevaju zapošljavanje na neodređeno vrijeme. To će svakako utjecati i na veće poštivanje prava iz radno – pravnih odnosa i samim tim doprinijeti smanjenju sive ekonomije i proporcionalno tome rastu zdrave ekonomije zasnovane na poštivanju prava i obaveza prema poslodavcima, radnicima i prema državi – najavio je Delić.

OGLAS

Također, Zakon o djelatnosti psihologa svoju važnost pronalazi u unaprjeđenju kvaliteta pružanja psiholoških usluga i zaštite korisnika tih usluga. Taj Zakon će postaviti jasne standarde i propise za obavljanje psihološke prakse, osiguravajući da samo kvalificirani stručnjaci mogu pružati ove, za naše društvo, iznimno važne usluge. Reguliranjem djelatnosti psihologa također će se doprinijeti i podizanju svijesti o važnosti mentalnog zdravlja i smanjenju stigme povezane s traženjem psihološke pomoći, navedeno je u priopćenju iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM