viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 06.01.24 @ 16:09

Radnici tvornice čelika i željeza, ArcelorMittal Zenica, će 7. i 8. siječnja početi proces pokretanja visoke peći, kako bi nastavili proizvodnju prekinutu prije skoro dva mjeseca.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio Rašid Fetić, predsjednik sindikata radnika ove tvornice.

Najveći regionalni proizvođač čelika i željeza je obustavio proizvodnju 11. studenog prošle godine zbog, kako je tada priopćila uprava, loših uvjeta na tržištu čelika.

OGLAS

– Počinjemo sa pripremama kako bismo mogli pokrenuti visoku peć i nastaviti rad. Očekujemo da će nam do 10. siječnja biti uplaćen i obećani bonus od 2.500 maraka (1.250 eura) – rekao je Fetić.

OGLAS

Inače, u ovoj kompaniji je 18. prosinca okončan i štrajk radnika, koji su tražili novi kolektivni ugovor i veće plaće za 25 posto. Sporazum radnika i uprave tvornice je postignut uz posredovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

OGLAS

Radnicima je obećan jednokratni bonus od 2.520 maraka (oko 1.250 eura), topli obrok u iznosu od 7,5 maraka i druge beneficije, uključujući i novi kolektivni ugovor.

Korporacija ArcelorMittal, osim proizvodnje u Zenici, rukovodi i najvećim regionalnim rudnikom željezne rude u Prijedoru, koji je, također, obustavio proizvodnjuu prethodnom periodu.

Tokom 2021. i 2022. godine kompanija je ostvarila više od 251 milijun maraka (129 milijuna eura) profita u prijedorskom rudniku i zeničkoj željezari. Godišnji prihodi željezare su iznosili oko milijardu maraka.

Zenička željezara je izgrađena krajem 19. stoljeća, u doba kada je Bosna i Hercegovina bila pod okupacijom Austrougarske monarhije.

LNM Mittal grupa, kako se tada zvala korporacija, u vlasničku strukturu zeničke željezare ulazi 2004. godine. Ugovorom se obvezala da će pokrenuti proizvodnju, investirati 135 milijuna američkih dolara, te zaposliti 4.150 radnika.

ArcelorMittal korporacija ima pogone u više od 60 zemalja svijeta, uključujući Njemačku i Belgiju, gdje je nedavno također obustavljena proizvodnja.

Oglasi
LM