viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 20.11.23 @ 14:29

Federalna uprava za inspekcijske poslove zabranila je uvoz u BiH pošiljke mandarina porijeklom iz Hrvatske, zbog utvrđenog prisustva pesticida hlorpirifosa, čija upotreba je zabranjena u poljoprivrednoj proizvodnji u zemlji, te EU, priopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvozniku je, shodno važećim propisima, naloženo vraćanje sporne pošiljke pošiljatelju u zemlju izvoznika, odnosno uništavanje pošiljke ukoliko nije moguće njeno vraćanje, tako da navedena pošiljka ne predstavlja rizik po zdravlje potrošača u BiH, ističe se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na osnovu preporuka Agencije, Federalna uprava za inspekcijske poslove, pored redovnih službenih kontrola, provodi i pojačane mjere kontrole prilikom uvoza mandarina na eventualno prisustvo klorpirifosa.

“Agencija za sigurnost hrane prati potencijalne rizike porijeklom iz hrane u našoj zemlji i okruženju, te u suradnji s nadležnim inspekcijskim organima poduzima odgovarajuće mjere sa ciljem zaštite zdravlja i interesa potrošača u BiH”, ističe se u priopćenju koje prenosi RTRS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oglasi
LM