viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 09.10.23 @ 08:45

Cijene sirove nafte skočile su za skoro pet posto nakon iznenadnog napada militantne grupe Hamas na Izrael.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Globalna referentna vrijednost Brenta u ponedjeljak je porasla za 4,53 posto na 88,41 dolara po barelu, dok su terminske cijene američke sirove nafte porasle za 4,69 posto na 88,67 dolara po barelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu u zoru palestinska militantna skupina Hamas pokrenula je višestruku infiltraciju u Izrael – kopnom, morem i zrakom koristeći paraglajdere. Napad je uslijedio nekoliko sati nakon što su tisuće raketa lansirane iz Gaze u Izrael.

Iako dolazi do skoka cijena sirove nafte, analitičari vjeruju da će to biti brza reakcija i vjerojatno privremena, prenosi Klix.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

,,Da bi ovaj sukob imao trajan i značajan utjecaj na tržišta nafte, mora postojati trajno smanjenje opskrbe ili transporta nafte”, rekao je Vivek Dhar, direktor istraživanja rudarstva i energetskih dobara Commonwealth Bank.

,,Inače, a kao što je povijest pokazala, pozitivna reakcija na cijenu nafte obično je privremena i lako je nadjačaju druge tržišne sile”, napisao je u dnevnoj bilješci, te je dodao da sukob direktno ne dovodi u opasnost niti jedan glavni izvor opskrbe naftom.

Nijedna strana nije veliki naftni igrač. Izrael se može pohvaliti s dvije rafinerije nafte s ukupnim kapacitetom od gotovo 300.000 barela dnevno. Palestinski teritoriji ne proizvode naftu, pokazuju podaci EIA-e.

Međutim, sukob se nalazi na pragu ključne regije za proizvodnju i izvoz nafte za globalne potrošače.

Oglasi
LM