viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 09.04.24 @ 10:09
OGLAS

U mjestu Skradno općina Busovača, sinoć se dogodila tragedija uslijed koje je jedna osoba preminula. Kako je ranije prenio portal Viteški.ba radi se o starijem muškarcu a naši novinari doznali su detalje ovog slučaja.

Kako doznajemo radi se o Zeničaninu O.B. (63) koji je u naselju Skradno imao vikendicu oko koje je čistio korov i palio raslinje. Nažalost, vatra je izmakla kontroli pri čemu je navedeni muškarac zadobio ozljede opasne po život od kojih je i preminuo.

OGLAS

Na mjestu nesreće bili su pripadnici MUP-a PS Busovača, vatrogasna jedinica te Hitna pomoć. U protekla 24 sata oglasio se i MUP ŽSB povodom pojačanih aktivnosti na sprječavanju požara.

OGLAS

Policijski službenici Uprave policije MUP-a ŽSB kao i ranijih godina poduzimaju preventivne aktivnosti koje su usmjerene na sprječavanju požara, koji su posebno aktualni u ovom periodu. Radi se o požarima koji su uzrokovani paljenjem korova na njivama i drugim površinama, koji nerijetko se prenesu i na šumska područja. Takvi požari obično za posljedicu imaju veliku materijalnu štetu koja se ogleda kroz uništavanje šuma na većim površinama, ali i pašnjaka i voćnjaka. Također, evidentne su materijalne štete na stambenim, kao i pomoćnim objektima, posebno u ruralnim područjima.  

OGLAS

Shodno navedenom, ovom prilikom apeliramo na građane da obrate pažnju na paljenje vatre u blizini navedenih područja, a posebno u vrijeme jakog vjetra koji omogućuje brzo širenje požara, što u mnogome otežava njegovo gašenje.

Pored preventivnog djelovanja, policijski službenici će u suradnji sa nadležnim institucijama, djelovati i represivno u cilju otkrivanja i sankcionisanja onih osoba koje paljenjem korova i drugih lako zapaljivih materija u prirodi izazivaju požare, odnosno izazivaju opću opasnost za ljude i imovinu. U Kaznenom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine za ovo kazneno djelo  propisana je kazna zatvora u trajanju od 3 mjeseca do 3 godine.

Ukoliko primjetite požare koji bi mogi izazvati navedene posljedice prijavite ih odmah najbližoj policijskoj stanici na besplatni broj telefona 122, ili vatrogasnoj jedinici na broj 123, stoji u priopćenju MUP-a.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM