viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 01.11.23 @ 11:22

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje na području Tuzle i Sarajeva oduzeli su veću količinu duhana i duhanskih prerađevina i robe stranog porijekla u vrijednosti iznad 174.000,00 KM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Elektrošokeri, peper sprejevi…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na području Tuzle službenici UNO izvršili su provjeru porijekla i prometa robe pronađene kod jedne pravne osobe. Tom prilikom pronašli su 6.265 komada razne robe stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija. Radilo se o elektrošokerima, radar detektorima, peper sprejevima, dioptrijskim naočalama, kremama za potenciju, raznim kremama i flasterima protiv bolova, kao i lovačke optike. Vrijednost privremeno oduzete robe u ovoj operativnoj akciji procjenjuje se na iznos od 134.000,00 KM.

Na području Grada Sarajeva službenici UNO proveli su aktivnosti na terenu usmjerene na otkrivanje osoba koje se bave nelegalnim prometovanjem akciznih proizvoda. Tokom provedene operativne aktivnosti kod jedne fizičke osobe pronađeno je i privremeno oduzeto ukupno 650 paklica cigareta i 188,50 kg sitno rezanog duhana. Predmetni duhan i cigarete nisu bili obilježeni akciznim markicama UNO, a ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na iznos od 40.332,50 KM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Specijalizovana oprema

Protiv navedenih osoba poduzete su zakonom predviđene mjere i radnje u skladu s pozitivnim zakonskim propisima. Prilikom preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti od ovlaštenih službenih osoba UNO korištena je specijalizirana oprema, donirana od Veleposlanstva SAD u BiH, putem Programa EXBS, kao i od UNDP/UNODC-a.

Oglasi
LM