OGLAS
Vrijeme objave: 22.12.23 @ 08:44
OGLAS

Danas je najkraći dan u godini, takozvana zimska kratkodnevica i u našim krajevima će ravnodnevnica trajati točno jednu sekundu manje nego jučer. To je, u stvari, dobra vijest, jer ona znači da će već od sutra dani biti duži.

OGLAS

Iz dana u dan imat ćemo više dnevne svjetlosti i tako će biti sve do ljetnje dugodnevice, koja slijedi 21. lipnja 2024. godine. Danas, dakle, počinje astronomska zima. Od antičkih vremena u mnogim kulturama diljem svijeta taj datum je bio obilježavan ritualima, festivalima i legendama. Ravnodnevnica tog dana traje najkraće, a koliko će ljudi uživati u suncu i dnevnoj svjetlosti zavisi od toga gdje tko živi.

Kad bismo mjerili prema Griniču u Londonu, najkraći dan traje 7 sati 49 minuta i 43 sekunde – što je više nego upola manje od dnevnog svjetla koje dobijamo tijekom ljetnje dugodnevnice. A dan postaje još kraći, što ste bliže Sjevernom polu: na Islandu danas dan između izlaska i zalaska sunca traje svega 2 sata i 14 minuta. Ali za one koji žive blizu Ekvatora, razlika između dužine dana i noći danas će biti skoro neprimjetna u odnosu na prethodne dane. Kako navodi Srpska info, u našim krajevima, na primjer u Banja Luci, sunce će danas zaći u 16 sati i 15 minuta, ili narodski rečeno u 4:15. Dan će potrajati manje od devet sati. Ali već oko Božića mrak će pasti tek oko pola pet poslijepodne.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM