viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 10.08.23 @ 11:26
OGLAS

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić smatra da novi zakon o unutarnjoj trgovini FBiH nije temeljni zakon kojim treba da se uređuju prava radnika, te da pitanje uvođenja neradne nedjelje treba biti uređeno Zakonom o radu, kolektivnim ugovorima i pravilnicima.

OGLAS

Delić je istaknuo da Ministarstvo još nije zauzelo službeni stav kada je riječ o inicijativi Sindikata radnika u trgovini u Federaciji BiH koju su uputili Federalnom ministarstvu trgovine i koja bi se implementirala kroz novi zakon o unutarnjoj trgovini FBiH. – Nismo zauzeli službeni stav o neradnoj nedjelji, jer nismo uradili nikakvu analizu i nismo istražili mišljenja svih zainteresiranih strana. U razgovoru s Udruženjem poslodavaca FBiH uvidjeli smo da ni oni još nemaju stav o tome – kazao je. Međutim, Delić tvrdi da neće blokirati donošenje takve odluke, ako se uspostavi da je ona u interesu radnika i poslodavaca. Pojasnio je da su neradni dani regulirani Zakonom o radu te da svaki radnik ima pravo da tijekom jednog tjedna ima 24 sata odmora, ali da zakon ne definira koji je to dan. Međutim, istaknuo je da svi poslodavci ne poštuju odredbe Zakona o radu o pitanju rada za vrijeme blagdana ili tjednog odmora, što je obično dan nedjelje, kada poslodavci ne isplaćuju dodatne benefite radnicima koji rade nedjeljom.- Najbolje rješenje je pitanje neradne nedjelje urediti integralno na razini Federacije BiH kroz Zakon o radu, a ne zakonom o unutarnjoj trgovini, jer bi se nakon toga mogao pojaviti drugi sindikat koji bi tražio da se uredi njihovo pravo na neradni petak, subotu ili nedjelju – naglasio je. Ukoliko se želi urediti pitanje neradne nedjelje, dodao je Delić, to treba uraditi kroz resorno Ministarstvo, odnosno kroz Zakon o radu, ali da je prije toga potrebno uraditi studije i analize. – Imamo dosta argumenata za, ali ima dosta i protiv. Ali ne smijemo donositi ad hoc rješenja, ukoliko želimo da budu dugoročna i sustavna – poručio je Delić. Ministar Delić je naglasio da u Europskoj uniji ima pozitivnih i negativnih praksi, ali da Europski sud pravde nije dozvolio da nedjelja bude neradni dan, već je ostavljeno na volju članicama da odrede kako im i odgovara.

– U nekim zemljama je rad nedjeljom zabranjen, u nekim dozvoljen, negdje postoje pozitivni primjeri, a negdje negativni. Ne smijemo donijeti bilo kakvu odluku a da prethodno ne uradimo istraživanje – zaključio je Delić. Vlada Federacije BiH bi trebala, kako je najavljeno, tek razmatrati Prednacrt zakona o unutarnjoj trgovini FBiH kojim je predviđeno da prodajni objekti budu zatvoreni nedjeljom i u dane blagdana u FBiH.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM