viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 01.02.24 @ 12:00

Na prvom ročištu u Županijskom sudu u Sarajevu iznijeti su detalji slučaja u kojem je osumnjičeni Adem Šuman ubio 19-godišnjeg Farisa Pendeka u sarajevskom naselju Otoka.

Tužiteljica je iznijela detalje o ovom slučaju. Među prvima je došla na uviđaj i kazala da je vidjela dječaka koji je ležao na zemlji. Vidjela je u automobilu smoki, grickalice i slatkiše. “Nismo mogli razumjeti zašto se ovaj događaj dogodio”, rekla je i naglasila da Faris nije progovorio nijednu riječ tijekom cijelog događaja.

OGLAS

Tužiteljstvo je prikupilo dovoljno dokaza i proističe da se nisu poznavali. “Šuman Adem se kretao iz suprotnog smjera i iza leđa prišao ovim dječacima nakon čega je uslijedila provokacija, a prouzrokovala je da dječaci otvore prozor i pitaju u čemu je problem. Da bi Šuman Adem, bez ikakvog razloga, udario Emana, vratio se i iz kasete uzeo pištolj. U namjeri da liši života Emana, pogodio je Farisa koji je sjedio pored njega jer se sageo”, navela je tužiteljica.

OGLAS

Zatim je Adem pozvao pomagače koji su mu pomogli da sakrije auto i bude prevezen do Zenice. Elmedin Gradišić je kao prvi susjed bio svjedok prilikom pretresa i imao je priliku da kaže što se dogodilo i to nije učinio. Također, naglašeno je kako je Šuman konzument narkotika te da je ranije osuđivan. Konzument narkotika je i drugoosumnjičeni, a trećeosumnjičeni je bio pod dejstvom amfetamina kada je priveden.

OGLAS

Odvjetnik Kočo je rekao da se protivi prijedlogu za određivanje pritvora. On je rekao da se njegov branjenik sam prijavio i da ne postoji opasnost od bjekstva. Također smatra da nema razloga da utječe na bilo koga i poziva se na njegovu izjavu koju je dao MUP-u. Osim toga, Kočo navodi da nema prijetnji za narušavanje javnog reda i mira. Također i obrana Šumanovih suučesnika smatra da je prijedlog pritvora neosnovan.

Odvjetnik Damir Beglerović, koji u ovom postupku brani Elmedina Gradišića, kaže da nije bilo umišljaja za pomaganje. “Drugoosumnjičeni je sam predao ključeve od vozila i rekao da nije imao pojma o čemu se radi”, rekao je i dodao da kazneno djelo nije izvršeno vozilom. Pozvao se i na izjavu drugoosumnjičenog gdje se navodi da je došao kući, kojem je Šuman susjed, te je zatekao policiju koja ga je pitala da bude svjedok u pretresu kuće.

“U jednom trenutku je svjedok, u drugom osumnjičen”, rekao je. Beglerović i dodao da je dobio poziv prvoosumnjičenog i rekao mu da se preda. Beglerović kaže da je njegov branjenik rekao gdje je vozilo i predao ključ te da nije znao što se dogodilo sa vozilom. “On je u biti pomogao Tužiteljstvu. Dao im vozilo i doveo osobu u MUP da se preda”, rekao je Beglerović.

On smatra da Tužžiteljstvo predlaže pritvor zbog medija i njihovog pritiska te da za tim nema ispunjenih zakonskih uvjeta. Također kaže da se određivanjem pritvora njemu ugrožava njegova majka o kojoj brine, supruga, šestogodišnje dijete i sestra s teškoćama u razvoju o kojoj također brine. Kada je riječ o Merisu Saljeviću, koji je trećeosumnjičeni, njegova obrana navodi da on nije znao šta je Šuman prethodno uradio kada su se sastali. On je zaposlen u Žutom taksiju i preuzeo je vožnju od nekog i tako odvezao Šumana u Zenicu. “Preuzeo je vožnju u okviru posla i vratio se, razdužio smjenu i otišao kući”, rekao je odvjetnik obrane.

Odbacio je navode Tužiteljstva da je pomagao u iznošenju određenih stvari iz Šumanove kuće ili skrivanju. “Jedini dokaz koji je mogao da bude je telefon koji je dobrovoljno predao i nije ga sakrio”, rekao je njegov odvjetnik Sead Zijadić.

Oglasi
LM