viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 20.11.23 @ 21:22
OGLAS

Međunarodni dan djeteta koji je uspostavila organizacija Ujedinjenih naroda, obilježava se od 1989. godine u cijelom svijetu, s ciljem boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece. Bosna i Hercegovina je prije trideset godina potpisala UN Konvenciju o pravima djeteta. Povodom toga organiziran je niz panela i okruglih stolova u Sarajevu, na kojima se razgovaralo o pravima djece.

OGLAS

Djeca iz svih dijelova BiH danas su imala priliku da svojim riječima kažu dužnosnicima sa svih razina zakonodavne i izvršne vlasti u BiH sa kojim problemima se suočavaju, te koja su njihova očekivanja od onih koji zakone donose. “Tražit ćemo zabranu fizičkog kažnjavanja djece u svim okruženjima, ali i podsjetiti da djeca sa poteškoćama u razvoju i dalje nemaju jednak pristup. Reći ćemo koliko je važno da imamo prosvjetu i sustav zaštite u kojima se svako dijete čuje i poštuje i u kojem se reagira. Djeci je važno da škole ne budu samo mjesto za dobivanje ocjena, nego i da budu mjesta na kojima će dobiti svu podršku. U školama se moramo osjećati sigurno, kod kuće moramo biti sigurni, na internetu moramo biti sigurni, u svakoj situaciji moramo biti sigurni i zaštićeni”, kaže Sofija Kostić, učenica iz Banja Luke. Djeca čine 20% populacije u BiH, te poručuju da su i njihova prava, ljudska prava. Tema ovogodišnje konferencije povodom Međunarodnog dana djeteta je “Pravo djeteta na život bez nasilja”. Pored djece koja su bila glavni izaslanici, govorili su i predstavnici UNICEF-a, UN-a, te predstavnici vlasti u BiH.

Nikada toliko djece nije stradalo kao ove godine od 1945. godine. Osim toga, svjedoci smo porasta online nasilja, svjedoci smo razvoja umjetne inteligencije i to su sve stvari o kojima treba razgovarati, jer one utiču i one mijenjaju svijet za djecu koja u njemu odrastaju”, kaže Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a BIH. “Meni je žao što imamo tragičnu situaciju u svijetu, a to je da danas ginu djeca Gaze, djeca Sirije, djeca Ukrajine. Djeca su danas po mojoj procjeni najugroženija”, dodaje Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BIH. Nasilje nad djecom i ženama, vršnjačko nasilje, te online nasilje, gorući su problemi današnjice, smatraju i iz Centra za edukaciju i istraživanje “Nahla”. Sa fokusom na digitalni svijet, predstavili su dio zaključaka trogodišnjeg projekta. “Danas je takvo vrijeme da su djeca jako puno online i koriste tehnologiju i onda smo smatrali da bi bilo dobro da u tom online prostoru pronađu stvari koje su korisne i dobre. Taj online modul je ustvari interaktivan i djeci je dosta zanimljivo da uče o dječjim pravima i o tome kako se zaštititi od nasilja na jedan zabavan način, a pritom je to i jedno nastavno sredstvo koje nastavnici mogu koristiti u nastavi”, Azra Ibrahimović, voditeljica Nahlinog psihološkog savjetovališta. Nedostatak sigurnosti u svim sferama života navedena je kao najveći problem današnjice. Djeca su, danas još glasnije, iznijela svoje probleme na vidjelo. Međutim, sada je red na odrasle.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM