viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 30.01.24 @ 13:40

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naveo je, u autorskom tekstu, da je Ustav BiH umnogome kopija Ustava SAD. “U njega su ugrađena i pozitivna rješenja koja su omogućavala efikasno funkcioniranje BiH u okviru bivše Jugoslavije. Prije svega element ‘nacionalnog ključa’, koji je sprječavao dominaciju bilo kojeg naroda nad drugim”, naveo je Dodik.

Autori Daytonskog sporazuma, time i Ustava, dodaje Dodik, imali su u vidu specifičnost BiH, njeno nasljeđe, kompleksnost odnosa. Kako navodi, oni su vodili računa da tako uređena BiH bude dovoljno komotna za sva tri naroda i dva entiteta. “O svemu su vodili računa, ali su previdjeli spremnost, prije svega, SDA, ali i nekih drugih da zloupotrijebe i izigraju uspostavljeni okvir. Nikada SDA i njeni sateliti nisu željeli BiH tri ravnopravna naroda i dva entiteta, već zemlju u kojoj bi jedan narod bio ravnopravniji od druga dva”, tvrdi u tekstu.

OGLAS

“Zato su prvo oduzeli pravo jednom narodu da sam bira člana Predsjedništva i gotovo polovicu postojanja daytonske BiH jedan narod je predstavljao čovjek čije se uporište u tom narodu mjeri promilima”, naveo je Dodik. Apsurd Dodik je dalje naveo da zato danas govorimo o izmjenama Izbornog zakona, prije svega da bismo “spriječili njegovu zloupotrebu”.

OGLAS

“Da bismo oduzeli pravo pojedinima koje nikada nisu ni mali”, ističe. “Unapređenje izbornog procesa je nešto što apsolutno nije sporno. Govorimo o promjeni Ustava da bismo spriječili njegovo kršenje. Kakvog li apsurda”, naveo je Dodik.

OGLAS

“Republika Srpska ima motiv da se Ustav poštuje, da BiH funkcionira kao zemlja u kojoj su Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali ravnopravni. U kojoj se predstavnici naroda dogovaraju kako da život učine boljim. Motivi nekih je da dominiraju nad drugima i da nameću rješenja. Znači, nisu problem Ustav i zakoni, problem je u motivima”, zaključio je.

Oglasi
LM