viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 10.12.23 @ 11:38

Priča o unitarnoj BiH ima pozadinu u administraciji SAD-a, Velike Britanije i briselske strukture, kaže Dodik te dodaje da su s njihove strane Srbi sataniziraniNe prihvaćamo unitarnu i centraliziranu BiH i ne želimo da ispunjavamo zapadne želje, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u Banjoj Luci na Međunarodnoj konferenciji “Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ako je moguće vratite nas na slovo Dejtona, ako nije moguće mi nećemo da živimo u ovoj zemlji. Mi imamo pravo na samoopredjeljenje. Јedini način da očuvamo dejtonsku poziciju Republike Srpske je samostalna Republika Srpska – rekao je Dodik.Podsjetio je da se u Srpskoj sada pod sankcijama SAD-a nalazi najviše rukovodstvo i istakao “da se vidi da Amerika želi silom da promijeni ponašanje”, prenosi RTRS. – Unitarizacija BiH dovodi do raseljavanja Srba sa ovih prostora. A znamo da su Hrvati u BiH nacionalna manjina. Znači, razvaljuje se Dejton, kazao je Dodik te dodao da je svijet pun nerealnih rješenja.– Međunarodna zajednica nije samo ono što se nama pojavljuje kao nasilan pristup. Republika Srpska najbolje pokazuje na koji način se rigidna politika koja ne poštuje prava primjenjuje ovdje. Brojni su pokušaji da nam se sloboda ukine. To se dogodilo i u vezi sa Dejtonskim sporazumom, izjavio je Dodik.Istakao je da dio Zapada koji je prisutan BiH kaže da je Dejtonski sporazum prelazni sporazum i da nije trebalo da bude trajan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Postavlja se pitanje čemu onda prelazni sporazum? Šta je cilj? Nameće nam se da promijenimo svoj identitet, a da prihvatimo ono sto nam se nameće, od promjene jezika koji neće biti srpski. S druge strane su naši protivnici koji se zovu bosanski muslimani, rekao je Dodik.Ističe da priča o unitarnoj BiH ima pozadinu u administraciji SAD-a, Velike Britanije i briselske strukture.– S njihove strane Srbi su satanizirani, a Srbi se zalažu za poštovanje Dejtonskog sporazuma koji uređuje pravni sistem BiH. Europa je u krizi, nema lidere, resurse, naftu, plin i izgubila je konkurentnost, naveo je Dodik. Naglasio je da Republika Srpska ne može prihvatiti podanički pristup Europe u odnosu na Ameriku.– Šalju nam neizabranog stranca koji nije imenovan u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma i rezolucijom Savjeta sigurnosti UN. On nije visoki predstavnik BiH, kazao je predsjednik RS-a.Upitao je da li Srpska može da prihvati Dejtonski sporazum kao prelazni sporazum koji će dovesti do unitarizacije BiH?– Da, 2013. god je održan popis u BiH i prijavljeno je 200.000 više muslimana nego ranije. I sada pričaju o tome da u BiH ima 50 posto više muslimana. Ta ideologija Alije Izetbegovića nama je poznata, ali nitko sa Zapada to ne vidi da se radi na marginalizaciji Srba, kaže Dodik.

Poručio je da Srbi nemaju ambiciju za bilo kakvim sukobima, ali i to da će “posegnuti za svim političkim sredstvima da sačuvaju suverenitet Republike Srpske”.– Dejtonski sporazum još samo mi branimo, vrijeme je da odustanemo od toga. U BiH svi su nezadovoljni. Već dvije godine vladajuća struktura u Srpskoj ne razgovara sa američkim ambasadorom. Odjednom se pojavio Schmidt koji nastoji da nam otme naše šume, vode, da razvlaste Republiku Srpsku. Mi smo rekli da pitanje imovine nikada neće biti na stolu. Oni su iskoristili činjenicu da Ustavni sud BiH ima dva muslimana i tri stranca koji identično glasaju protiv Republike Srpske, rekao je Dodik te naglasio da je cilj da se očuva stabilnost RS-a.– Svaki pokušaj da se pokaže da je Srpska uspješna, guši se. Europska unija nas uvjetuje financijama da promijenimo svoju retoriku, izjavio je Dodik. Podsjetio je da RS nije dozvolila da BiH uvede sankcije Rusiji.– Zašto misle da ćemo uvesti sankcije Rusiji i izgubiti povijesnog prijatelja, a mi ćemo oslabiti? Zato nismo uveli sankcije i zato se nadam da će europski izbori koji dolaze dati snagu strankama alternative. Europska unija se mora redefinirati. Nećemo ući u EU sa promijenjenim načinom odlučivanja, kazao je Dodik te poručio da sa ovog skupa šalju poruke mira, ali i očuvanja prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oglasi
LM