viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 16.02.24 @ 11:19

Na hitnoj sjednici Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine izaslanici su raspravljali samo o jednoj točki: Prijedlogu zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti. Jednoglasno je usvojen.

Podsjetimo, ovaj zakon jedan je od ključnih uvjeta da Europsko vijeće u ožujku eventualno odobri otvaranje pristupnih pregovora s BiH.

OGLAS

Istovremeno, bez njegovog usvajanja Bosni i Hercegovini je prijetila opasnost da završi na ‘sivoj listi’ zemalja Moneyvala – odnosno na EU popisu koji označava države sa strateškim nedostacima u sustavu za sprječavanje pranja novca i financiranje terorizma. To bi, u praksi, značilo automatske dodatne provjere svih uplata i financijskih transakcija povezanih s BiH, ali bi imali i negativan uticaj na status BiH u međunarodnim odnosima i smanjenje investicija te bi otežalo njeno sudjelovanje u međunarodnoj trgovini.

OGLAS

Treba podsjetiti da su zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta BiH još u prosincu izglasali tekst ovog Zakona, no potom je Dom naroda odbio da u hitnom postupku razmatra o njemu. Za tim zahtjevom posegnuo je Dodikov SNSD – koji je usvajanje zakona uvjetovao usvajanjem drugih zakona.

OGLAS

Današnju hitnu sjednicu sazvao je Klub Bošnjaka, a izaslanik SDA, Safet Softić, upitao je vladajuće o tome što je danas drukčije u odnosu na 31. siječanj kada je odbijeno hitno razmatranje zakona.

Odgovorio je SNSD-ov Radovan Kovačević kako su “dobili odgovore od svih relevantnih institucija RS da se radi o dobrom zakonu”.

Oglasi
LM