viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 31.01.24 @ 08:51
OGLAS

Zastupnica Predstavničkog doma američkog Kongresa, republikanka Claudia Teni, nominirala je bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa za Nobelovu nagradu za mir, javlja Fox news. 
Ona je ocijenila da Trump zaslužuje to priznanje jer je omogućio postizanje prvih mirovnih sporazuma na Bliskom istoku poslije skoro 30 godina.

OGLAS

-Desetljećima su birokrate, vanjskopolitički „profesionalci“ i međunarodne organizacije inzistirali da su dodatni mirovni sporazumi na Bliskom istoku nemogući bez rješenja izraelsko-palestinskog sukoba. Predsjednik Trump je dokazao da to nije istina – rekla je Teni.

Ona je primijetila da je Nobelova nagrada za mir dodijeljena za postizanje mirovnog sporazuma između Izraela i Еgipta iz 1978. kao i sporazuma iz Osla iz 1994, ali da Trump nije dobio to priznanje za ulogu u posredovanju u sporazumu između Izraela i četiri arapska susjeda te zemlje koji ima za cilj normalizaciju diplomatskih i ekonomskih odnosa.

OGLAS

– Hrabre aktivnosti predsjednika Trampa u stvaranju Abrahamovog sporazuma bili su bez presedana, ali ih Komitet za dodjelu Nobelove nagrade  za mir i dalje ne priznaje, što naglašava potrebu za njegovom nominacijom. Sada više nego ikada, kada slabo vodstvo Joaa Bidena na međunarodnoj sceni prijeti sigurnosti naše zemlje, moramo odati priznanje Trumpu zbog njegovog snažnog vodstva i njegovih napora da postigne svjetski mir – poručila je Teni.

OGLAS

Trump, koji je favorit za republikanskog predsjedničkog kandidata, bio je nekoliko puta nominiran za Nobelovu nagradu za mir zbog uloge u postizanju Abrahamovog sporazuma, ali je nikada nije dobio.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM