OGLAS
Vrijeme objave: 24.08.23 @ 10:35
OGLAS

Na danas održanoj sjednici, Vlada Županije Središnja Bosna dala je suglasnost na osnivanje Odjela Hospicija-palijativne njege u Javnoj ustanovi Opća bolnica Jajce, doznaje Viteški.ba.

OGLAS

Vlada Županije Središnja Bosna ovom odlukom obavezuje se da će sufinancirati izgradnju, odnosno adaptaciju prostora i nabavku opreme. Vlada ŽSB također ovom odlukom je suglasna da se po okončanju aktivnosti na osnivanju navedenog Odjela zaduži Zavod za zdravstveno osiguranje ŽSB za financiranje određenog broja izvršitelja za što će se donijeti poseban zaključak.

Ravnatelj J.U. Opća bolnica Jajce prethodno se obratio Zavodu za javno zdravstvo ŽSB za izdavanje stručnog mišljenja o opravdanosti osnivanja hospicija sa palijativnom njegom u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Kako je naglasio, već dugo postoji potreba za ustanovama koje će pružati usluge palijativne njege, posebno u terminalnim stadijima bolesti, kao i usluge terapije boli. Broj oboljelih od malignih bolesti, kao i drugih kroničnih degenerativnih bolesti (reumatična oboljenja, neuromuskularna oboljenja, plućna oboljenja, moždani udar, srčana oboljenja…), a koja zahtijevaju terapiju bola i posebnu njegu, je u kontinuiranom porastu. Cilj palijativne njege jeste olakšavanje boli i drugih tjelesnih simptoma, maksimalno poboljšanje kvaliteta života, a da se pri tome ne ubrza ili odgodi smrt, osiguranje psihosocijalne i duhovne njege, kao i podrška obitelji tijekom bolesti i žalovanja.

OGLAS

Županijsko ministarstvo zdravstva i socijalne politike aktivno je sudjelovalo u svim aktivnostima od početka inicijative do samog okončanja, odnosno usvajanja ove odluke na današnjoj sjednici Vlade. Zavod za javno zdravstvo ŽSB ranije je pristupio izradi stručnog mišljenja o opravdanosti osnivanja hospicija sa palijativnom njegom. Zavod je zaključio da će formiranje hospicija sa palijativnom njegom rezultirati značajnim smanjenjem troškova klasičnog bolničkog liječenja terminalnih bolesnika, smanjenjem broja dana ležanja, kvalitetnijom njegom oboljelih i povećanim zadovoljstvom korisnika usluga.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM