viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 23.10.23 @ 06:15
OGLAS

Velik potencijal za razvoj poljoprivrede krije se u korištenju sredstava Europske unije iz Instrumenta pretpristupne pomoći IPA. BiH ima pravo na sredstva iz programa IPA 3, koje se odnosi na proračunsko razdoblje 2021-2027. A što se može unaprijediti po ovom pitanju te koji projekti su dostupni za BiH, provjerili su sa RTV HB.

OGLAS

Mnogi su čuli za IPA fondove, no, kada krene pitanje o mogućnosti njihova korištenja, potencijalnom korisniku to izgleda poprilično apstraktno. Ipak, čini se da mnogi nisu ni svjesni potencijala koji se krije u privlačenju sredstava pretpristupne pomoći, posebno u grani poljoprivrede. Europska unija je u BiH implementirala osam projekata u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja.

IPA je financijski instrument Europske unije kojim ona podržava strategiju proširenja pomažući zemljama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama u procesu pristupanja Uniji. Naša zemlja je djelomično iskoristila sredstva iz IPA I i IPA II programa, a sada ima pravo na sredstva iz IPA III programa koji se odnosi na proračunsko razdoblje 2021. – 2027.

OGLAS

A još veće mogućnosti za poljoprivrednike bile bi kad bi BiH dobila pristup IPARD programu, iz kojeg uspješno sredstva izvlači susjedna Srbija. Za IPARD II imali su mogućnost od 175 milijuna eura, a za IPARD III čak 288 milijuna.

OGLAS

Da bi naša zemlja mogla pristupiti IPARD-u, programu ruralnog razvoja, bit će potrebna politička volja da se ispune potrebni uvjeti.

OGLAS

Iskustva Srbije mogu biti od velike pomoći i našoj zemlji jer cijeli proces nije nimalo bio jednostavan, no IPARD je koristan jer možete raditi projekciju i za 10 godina unaprijed.

Sigurno je kako je pred domaćim institucijama važan zadatak osigurati veće mogućnosti korištenja fondova iz cijelog programa IPA, a poljoprivrednicima i obrtnicima ne preostaje ništa drugo nego kvalitetno se informirati i pratiti javne pozive.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM