viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 18.12.23 @ 15:32

U Ministarstvu energetike, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine su obrazložili šta će novi Zakon o električnoj energiji značiti za funkcionisanje energetskog sektora, za građane i investitore. Kako su priopćili, to će značiti pojednostavljenje procedura za izgradnju elektrana. Smanjeno je administrativno opterećenje i pojednostavljen je postupak izgradnje proizvodnih pogona, što će investitorima u energetsku infrastrukturu uštediti vrijeme i novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konkretno, kada je riječ o izgradnji elektrana, ovaj zakon donosi sljedeće prednosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Oslobađanje od obaveze pribavljanja energetskih dozvola, kao i od obaveze pribavljanja dozvole za obavljanje djelatnosti za proizvodne pogone instalirane snage manje od jedan megavat;
  • Uvođenje pojednostavljene procedure priključenja na mrežu postrojenja koje proizvode struju iz obnovljivih izvora energije instalirane snage do 23 kilovata i koriste se za vlastite potrebe krajnjih kupaca
  • Oslobađanje od obaveze pribavljanja akta o usuglašenosti projektne dokumentacije, koji je ocijenjen kao suvišan korak koji je investitorima oduzimao mnogo vremena u praksi.

Spomenuti zakon podrazumijeva i uvođenje sustava certifikacije instalatera solarnih elektrana i vjetroelektrana instalirane snage do 23 kilovata. Na ovaj način će investitori imati, kako su ukazali iz resornog ministarstva, jednu kontaktnu točku, ovlaštena osoba da vodi poslove vezane za instalaciju i puštanje u rad proizvodnog pogona, bez potrebe da se u postupak uključuje veći broj nadležnih organa. Ovom odredbom stvaraju se neophodni preduvjeti za izmjene propisa u oblasti građenja, prema kojim se bi se izgradnja malih solarnih elektrana i vjetroelektrana promatrala kao instaliranje opreme, odnosno oslobodila obaveze pribavljanja urbanističke, građevinske i upotrebne dozvole, a sve u cilju stimuliranja izgradnje proizvodnih pogona koji koriste obnovljive izvore energije. Predloženim rješenjem se, kako su konstatirali, značajno rasterećuju administrativne postupke i olakšava izgradnja proizvodnih postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije, naročito kada su u pitanju solarne elektrane i vjetroelektrane male instalirane snage koje u pravilu prave građani. Izrada ovog zakona rezultat je zajedničkog rada Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije, domaćih i međunarodnih institucija i eksperata koji su djelovali uz tehničku podršku projekta Vlade Sjedinjenih Američkih Država USAID Asistencije energetskom sektoru BiH (USAID EPA), priopćili su iz Ministarstva.

Oglasi
LM