viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 01.02.22 @ 11:27

Nakon uvođenja eura novčanice kuna čuvat će se u trezoru HNB-a, no za kovanice je skladištenje predviđeno u hali koja će se izgraditi u vojarni Prve gardijske brigade Tigrovi u Zagrebu. Hala je poznatija pod imenom Maršalka.

Od ukupno izrađene 3 milijarde komada kovanica kuna i lipa, procjenjuje se da će se zamijeniti oko 1.2 milijarde komada. Naime, HRT prenosi da je mnogo, pogotovo sitnijih lipa, izgubljeno ili izneseno iz zemlje, a pretpostavlja se i da će dio kovanica građani ostaviti sebi za uspomenu.

OGLAS

Težina kao 124 tramvaja

Budući da jedan novi zagrebački tramvaj teži oko 42 tone, u HNB-u uspoređuju težinu kovanica koju će morati skladištiti s težinom 124 tramvaja. Gradnja hale u vojarni bila je, kažu u HNB-u, najbolji izbor.

OGLAS

,,Vojarna je izabrana i zbog sigurnosnog aspekta, što znači da je u uslugu najma uključena i zaštita vanjskog perimetra objekta kako bismo na siguran način mogli čuvati kovanice povučene iz opticaja”, kaže Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a.

OGLAS

Halu u vojarni Prve gardijske brigade Tigrovi Croatia gradit će Ministarstvo obrane, imat će površinu 3000 metara četvornih, a HNB će je unajmiti na 54 mjeseca, po cijeni od 260 tisuća kuna mjesečno. Trebala bi, kažu u MORH-u, biti gotova do srpnja ove godine.

,,Izgradnja se financira iz Državnog proračuna Republike Hrvatske, a procjena investicije je 18 milijuna kuna. Nakon što Hrvatska narodna banka više ne bude imala potrebu za halom, ista ostaje na korištenju Oružanim snagama Republike Hrvatske”, poručuju iz MORH-a.

Oglasi
LM