viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 14.08.23 @ 10:07
OGLAS

Registrirati tvrtku koristeći nove tehnologije te izbjegavajući vrijeme čekanja na šalterima, kao i papirologiju – vizija je kojom se vlasti u Federaciji BiH vode kada je riječ o olakšavanju pokretanja biznisa, a kada se tomu dodaju i najavljene reforme u poreznom sustavu kojima će se smanjiti opterećenja na rad, jasno je da se ovaj entitet intenzivno priprema za snažniji investicijski zamah, piše Večernji list BiH. Ovoga ljeta mogli smo svjedočiti pokretanju iznimno važnog projekta koji će budućim investitorima uvelike olakšati procedure i skratiti vrijeme potrebno za registraciju poduzeća. Naime, federalni ministar pravosuđa Vedran Škobić je u Općinskom sudu u Travniku službeno pustio u rad integrirani online sustav za registraciju poslovnih subjekata u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Projekt provodi Međunarodna financijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, a financira švicarsko Tajništvo za ekonomske poslove. Vrijednost sustava za registraciju u Federaciji BiH iznosi 2,3 milijuna KM. Tada je objašnjeno i kako je kroz projekt pružena tehnička pomoć Federalnom ministarstvu pravosuđa i 10 općinskih sudova u procesu digitalne transformacije registracijskog postupka u Federaciji. Značaj ovoga projekta se, među ostalim, ogleda i kroz činjenicu da je riječ o sveobuhvatnom pristupu kojim je omogućen pregled i unaprjeđenje zakonskog okvira u cilju omogućavanja digitaliziranja postupka registracije poslovnih subjekata, kao i kreiranja programskog rješenja. Projekt također utire put i procesu digitalizacije – sustav, naime, ne podrazumijeva samo postupak registracije već kreira i osnovu za daljnju digitalnu transformaciju s obzirom na to da se u potpunosti oslanja na postojeću infrastrukturu za interoperabilnost i rješenja vezana uz uporabu elektroničkog potpisa. Najavljeno je da će se, nakon Općinskog suda u Travniku, sustav provesti u Općinskom sudu u Mostaru i Sarajevu, a zatim i u ostatku Federacije Bosne i Hercegovine.

OGLAS

Ovaj potez svakako je u skladu s programom rada nove Vlade Federacije koja je kao jedan od strateških ciljeva postavila ubrzan ekonomski razvoj temeljen na povećanju produktivnosti i zaposlenosti, a u okviru kojega je naglasak na povećavanju digitaliziranosti ekonomije, transferu i razvoju tehnologija, razvoju poslovnog privatnog sektora, podršci izvozu i stvaranju proizvoda više dodane vrijednosti. U kontekstu ciljeva Ministarstva pravosuđa istaknuto je i kako se uvođenjem elektroničke registracije poslovnih subjekata u značajnoj mjeri poboljšava poslovno okruženje u Federaciji BiH i olakšava pokretanje te osnivanje društava. Proces ubrzanja procedura za registraciju poslovnih subjekata važan je segment poboljšanja poslovne klime. Drugi, isto tako važan, dio odnosi se na smanjenje fiskalnog opterećenja rada, odnosno snižavanje stope doprinosa, a što će, očekuje se, otvoriti prostor za rast plaća u Federaciji BiH, ali i otvaranje novih radnih mjesta. Potezi federalnih vlasti, koje u fokusu imaju ekonomiju, svakako bi trebali otvoriti prostor za snažniji investicijski rast, a što je osobito važno u vremenu kada se očekuje smanjena gospodarska aktivnosti uslijed borbe protiv inflacijskih pritisaka. FBiH svakako računa i na potrebu europskih kompanija da imaju geografski bliže lokacije za realizaciju svojih poslovnih ideja.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM