viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 27.01.24 @ 22:55

Nakon što je Sud BiH potvrdio prvostupanjsku presudu u predmetu “Fadil Novalić i dr.”, tzv. afera “Respiratori”, jedan od osuđenih – Fikret Hodžić – gostovao je u “Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem”.

Hodžić: “Ispričat ću ti osobnu stvar. Nisam je htio ispričati ovdje, ali hoću da kažem koliko je istina ovo što ja govorim – da se rušila zemlja. Ne govorim ja ovdje o Bošnjacima; ovo je zemlja svih naroda! Tužiteljstvo je od samog početka do kraja ovog procesa imalo jedan cilj: da mene pritisne i da kažem stvari koje nisu bile istina. To sam odbijao sve vrijeme! U jednoj od svojih izjava sam rekao: ‘Nemojte, ljudi, tražiti od mene nešto što nije!”

OGLAS

Hadžifejzović: “Imao si priliku da se izvučeš?!” Hodžić: “Imao sam! Ali trebao sam da lažem!”

OGLAS

Hadžifejzović: “Šta?” Hodžić: “Nije bitno!”

OGLAS

Hadžifejzović: “Na kog nisi htio lagati? ”Hodžić: “Na onog tko nije bio lopov!”

Hadžifejzović: “Zašto pokazuješ fatalistički odnos prema kazni?” Hodžić: “Senade, dobio sam presudu, to je fakt! Neću plakati, miran sam! Kanaliziram revolt i ljutnju! Pečat je na jučerašnji datum! Dobio sam pismo jutros! Cijeli proces je čudan! Mediji su prvo dobili prvostupanjsku presudu!”

Hadžifejzović: “Za šta si osuđen, a od čega oslobođen?” Hodžić: “Po optužnici sam imao četiri djela: ‘Udruživanje’, ‘Davanje mita’, ‘Pranje novca’ i ‘Uništavanje poslovnih knjiga’. To stoji u optužnici!”

Hadžifejzović: “Kako to objašnjavaš?” Hodžić: “Svjestan sam šta mi je kazna!”

Hadžifejzović: “Više si zloupotrijebio položaj od Novalića…?” Hodžić: “I to mi je nenormalno! Koji sam položaj ja mogao zloupotrijebiti u svojoj privatnoj firmi? Ne postoji taj položaj!”

Hadžifejzović: “Kad ideš u zatvor?” Hodžić: “Za deset-petnaest dana idem u Vojkoviće!”

Hadžifejzović: “Stoji li netko iza ovoga?” Hodžić: “Ljudima je sve jasno! Netko postoji…”

Hadžifejzović: “Imena!” Hodžić: “Ovdje je kombinacija i domaćih i stranih! Potpisali su mi presudu!”

Hadžifejzović: “Pakirali su ti i stranci i domaći?” Hodžić: “Apsurdno je da Jelka Milićević bude oslobođena; imala je veću odgovornost i od Solaka i od Novalića! Postojalo je nešto da ona bude slobodna!”

Hadžifejzović: “Ići će i istraga ‘Respiratori II’. Bit će na meti i neki drugi ljudi… Imaš li neke informacije?” Hodžić: “Poslije ovakve presude je sve moguće! ‘Respiratori II’ se spominju kroz naš proces! Prijećeno je već dvojici svjedoka! Znam da spremaju taj predmet!”

Hadžifejzović: “Vjeruješ da su respiratori bili ispravni?” Hodžić: “Vjerujem specifikaciji robe koju sam kupio…”

Hadžifejzović: “Kako tumačiš da drugi nisu na optuženičkoj klupi?” Hodžić: “Nisam novinar – ja sam osuđenik! Ne znam! Trebalo bi se baviti nekim drugim stvarima… Tužiteljstvo u BiH može da radi šta hoće!”

Cijelo gostovanje Fikreta Hodžića pogledajte u videoprilogu.

Oglasi
LM