viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 13.12.23 @ 15:27

Federalna uprava policije želi upozoriti građane da je u prethodnom periodu zaprimljeno više prijava koje se odnose na prevare, gdje napadač koristeći aplikacije za upoznavanje i društvene mreže, uspostavlja kontakt sa žrtvom, te se isti nastavlja u smjeru uspostavljanja emotivne veze posredstvom interneta, a potom koristeći različite tehnike prevara od žrtve zahtjeva uplatu različitih iznosa novčanih sredstava, uz obećanje povrata novca u istom ili mnogo većem iznosu novca od uplaćenog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od primjera je dostava paketa “emotivnog partnera” žrtvi, a potom “problemi” oko njegove isporuke, gdje žrtva za dostavu navedenog paketa/poklona uplaćuje veće sume novca na ime provizije, obzirom da je u paketu u toku transporta “pronađena” veća količina novca i slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je napomenuti da napadač, tokom razgovora sa žrtvom pribavlja informacije o istoj, u smislu, bračnog statusa, eventualne bolesti žrtve, člana porodice, hobijima žrtve, te njenim ostalim navikama, te se vodeći navedenim informacijama kreira idealan “profil” postupanja prema žrtvi, iskorištavajući slabosti iste pribavljene na prethodno opisani način.

Iz FUP-a pozivaju građane da ne nasjedaju na ovaj vid prevara, koje imaju za cilj emotivno iskorištavanje osoba i njihovu lakovjernost. Federalna uprava ukazuje na potrebu povećanja razine informacijske sigurnosti korisnika interneta u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o aktuelnim trendovima kada je u pitanju računarski kriminal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oglasi
LM