viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 29.02.24 @ 15:26

Zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine Slaven Galić podnio je kaznenu prijavu protiv Željka Komšića koji se nalazi na poziciji hrvatskog člana Predsjedništva BiH (izabran bošnjačkim glasovima zahvaljujući protuustavnom Izbornom zakonu BiH) zbog krivotvorenja prijedloga odluka ministarstva o imenovanju hrvatskih generala u okviru Generalskoga zbora Oružanih snaga BiH, te donošenja odluka kojima su prekršene odredbe Zakona o obrani, ali i Zakona o službi u Oružanim snagama BiH.

Kako doznaje Večernji list BiH kaznena je prijava upućena državnoj policijskoj agenciji za istrage i zaštitu, te državnome Tužiteljstvu BiH s preciznim navođenjem spornih odluka. Naime, posve suprotno od prijedloga koji je usuglašen iz ministarstva obrane BiH, ured Željka Komšića je promijenio sva imena predloženih hrvatskih časnika za najviše pozicije, dok su pak prijedlozi bošnjačke i srpske strane koje su dostavili ministar obrane Zukan Helez i srpski zamjenik Aleksandar Goganović ostali su netaknuti i potvrdili su ih bošnjački i srpski član državnoga vrha Denis Bećirević i Željka Cvijanović.

OGLAS

Ignoriranje prijedloga
Komšić je posve ignorirao Zakon o obrani BiH kao i Zakon o službi u Oružanim snagama BiH kojima se navodi precizna procedura kandidiranja i imenovanja visokih časnika. Čak su i svi mediji nedugo nakon donošenja odluke Predsjedništva BiH objavili krivu informaciju da su imenovani hrvatski časnici kako su i bili predloženi u ministarstvu, no kasnije se ispostavilo da se dogodio pravi masakr kadrova. Doduše, takav potez ne treba čuditi budući da se radi o čovjeku kojega su birali Bošnjaci i radikalna bošnjačka politika koja nastoji eliminirati Hrvate, odnosno svesti ih na ‘mjeru’ podobnosti. Valja znati i kako je Komšić čovjek koji se zapravo u ratu borio protiv Hrvata u postrojbama bošnjačke Armije BiH,, jednako kao i njegov savjetnik za vojna pitanja, armijski general Sifet Podžić.

OGLAS

U kaznenoj prijavi koju je uputio hrvatski zamjenik ministra obrane Slaven Galić navodi se kako je Komšić potkraj studenog zatražio od ministarstva obrane zašto su predložena tri časnika koji ispunjavaju uvjete za starosnu mirovinu. Navodi se kako je tom prigodom donesena odluka o umirovljenju generala Marka Stojčića, jednoga od najvrsnijih časnika Hrvatskoga vijeća obrane. Iz kaznenoj prijavi iz ministarstva obrane navodi se kako je general bojnik Stojčića sklonjen s dužnosti zapovjednika zapovjedništva za potporu Oružanih snaga BiH bez prijedloga ministra obrane BiH. Pojasnili su kako se radi o imenovanoj osobi koja je već bila u činu generala. Na taj je način je prekršena Zakona o obrani BiH. Identično se dogodilo i u slučaju brigadnoga generala Tome Kolende koji ja pak postavljen za zamjenika načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH za operacije iako je po prijedlogu ministarstva obrane trebao biti postavljen u zapovjedništvo za potporu. I u njegovu slučaju jednako kao i kod brigadnoga generala Zdravka Reze, tvrdi zamjenik ministra obrane Galić, je prekršen Zakon o obrani BiH. General Rezo je umjesto u Operativno zapovjedništvo Oružanih snaga BiH, što je bio prijedlog iz ministarstva obrane, postavljen na dužnost zamjenika zapovjednika Zapovjedništva za potporu Oružanih snaga BiH. Posebno prijepornim se drži promaknuće brigadira Martina Propadala koji je postavljen na dužnost zamjenika zapovjednika Operativnog zapovjedništva Oružanih snaga BiH za resurse, čak i unatoč tome što nije bio ni u kakvim prijedlozima za imenovanje na generalsku poziciju iz ministarstva obrane BiH.

OGLAS

Narušen zakon
No, nije tu bio kraj lanca bezakonja kojega je Komšićev ured inicirao. U odluci Predsjedništva BiH o imenovanju naveli su da odluka stupa na snagu s danom donošenja iako se procedurom definira kako je potrebno za takvo što i potvrda Parlamentarne skupštine BiH. Što je i jasna odredba Zakona o obrani Bosne i Hercegovine. Odluka je iz Predsjedništva BiH doduše dostavljena Parlamentarnoj skupštini BiH, no tamo nikada nije potvrđena čime je jasno da ne može stupiti na snagu dok je na potvrdi Parlamentarna skupština BiH.

Unatoč svemu nedavno su nezakonitom procedurom imenovani generali preuzeli dužnosti čime se obesmišljavaju zakoni koji su teškom mukom donošeni čime se potkopava povjerenje Hrvata u reformu koja je bila jedna od najuspješnijih u BiH. Zamjenik ministra Galić upozorava da je ovakvom samovoljom i kršenjem suspendiran taj zakon.

Oglasi
LM