viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 12.09.23 @ 09:17

U Mostaru je održana treća sjednica Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH. Središnja tema sjednice bila je rasprava o neprocesuiranju ratnih zločina nad Hrvatima u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvodno izlaganje imali su Mladen Begić, voditelj Odjela za branitelje HVO-a i Lazar Martinović, predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO i ravnatelj Zaklade za pružanje pravne pomoći braniteljima HVO-a. Povod za razmatranje ove problematike je činjenica kako se ovih dana navršava 30. godina od velikih zločina koje je Armija BiH počinila nad civilima, Hrvatima, u Bosni i Hercegovini, a koji nisu primjereno procesuirani pred nadležnim sudskim instancama, osobito kada je u pitanju tzv. zapovjedna odgovornost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Zločin u Grabovici nije nastao kao incident na prvoj crti bojišta, nego je očito riječ o zločinu počinjenom duboko unutar teritorija pod kontrolom Armije BiH. To je jedan je od najgnjusnijih zločina bošnjačke ARBiH koji ima sve elemente etničkog čišćenja i genocida. Iz svih dokumenata vidljivo je da su za taj zločin znali svi nadređeni zapovjednici ARBiH, kao i bošnjački politički vrh.

Poznato je da Haaški sud nije pokazivao nikakav interes za zločine Armije RBiH nad Hrvatima u Domovinskom ratu jer im to, prema stavu Tužiteljstva, nije bio prioritet. Glavno vijeće HNS BiH inzistira na dosljednom procesuiranju svih zločina počinjenih tijekom rata u BiH i traži da se nadležna pravosudna tijela, nakon 30 godina, konačno pozabave zločinima počinjenim nad Hrvatima Grabovice, Uzdola, Viteza, Trusine, Travnika, Zenice, Novog Travnika, Kaknja, Kiseljaka, Žepča, Bugojna, Dusine, Doljana, itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavno vijeće razmatralo je i problematiku institucija obrazovanja i kulture od značaja za Hrvate u BiH te zadužilo nadležne odjele da pripreme analize i strategije koje će se, nakon usvajanja na Glavnom vijeću, uputiti Predsjedništvu HNS BiH. Voditelji odjela Glavnog vijeća izvijestili su o aktivnostima koje su imali od prethodne sjednice do danas – navodi se u informaciji za javnost.

Oglasi
LM