viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 20.01.24 @ 10:02

Banjalučanka Gordana Lolić kaže da je ostala šokirana cijenama nakon kupovine u marketu, jer u nabavu nije išla od Nove godine. Čini joj se da se u Banja Luci već ostvaruju najave da bi nakon povećanja najniže plaće tu razliku opet mogli da plate građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kad su prije sve poskupili, stvarno je previše. Pa nema te plaće s kojom čovjek danas može na kraj izaći sa svim poskupljenjima. Šokirana sam”, razočarano kaže Gordana za BL portal dok izlazi iz jednog od marketa. Na njene riječi se nadovezuje umirovljenik iz Austrije koji je došao da malo odmori u svojoj Banja Luci. Ne bi u javnost sa svojim imenom, jer je nekad, kako kaže, bio direktor javne ustanove u svom gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Opet ne mogu da šutim, pa vama su ovdje austrijske cijene. To nema logike kada uporedimo plaće u Beču i ovdje”, kaže on. Od voća i povrća samo je trenutno, kako ističu kupci, povoljan limun, a najviše i dalje neugodno iznanađuje cijena krompira. Za još desetak feninga poskupila je i flaširana voda. Zadovoljni su najčešće što se ulje, za razliku od ranijeg perioda, drži ispod tri marke. Zato je pola kilograma kave u marketima sve teže pronaći ispod devet maraka, a jaja nema bez 40 feninga po komadu.

Sa povećanjem minimalne cijene rada sasvim je normalan i novi val poskupljenja, smatra predsjednik Udruženja poslodavaca Saša Trivić. Ne krije da najave o poskupljenjima samo pristižu, iako je tek prošla polovica mjeseca otkako je Vlada donijela odluku o najnižoj plaći.„Poskupljenja sa povećanjem minimalca su već počela, pa evo vrtići su najavili. Znam da će i pekare poskupiti, ali i trgovci će morati kroz marže. Najviše će poskupiti usluge. Jutros sam platio šišanje 15 maraka, a neki dan je koštalo deset KM. Plaća ne pada s neba tako da sve što je na domaćem tržištu i poskupit će. Tko je mislio da će plaća povećati se, a ne i cijene – taj ne zna onda ništa o ekonomiji”, poručuje Trivić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominje da poskupljenja neće dobro doći ni zaposlenima u javnom sektoru, jer njima plaće neće biti povećane. „Minimalac je i podignut da bi se isplatile plate javnom sektoru, jer za njih vlast nije imala para. Na neki način da bi se zakrpilo u državnom sektoru „puklo je po privatnom”. U svakom slučaju radnici kod privatnika će s plaćom bolje proći”, zaključuje Trivić.

Kako je i vlasnik lanca pekara „Manja” ne krije da građani mogu očekivati uskoro skuplji kruh i ostala peciva za tri do pet posto.Murisa Marić iz prijedorskog udruženja “Don” ističe da su i prije povećenja minimalca građani bili na udaru tihog poskupljenja. „To su ona fening, dva, nešto svakodnevno. Svakako većina trgovaca radi za minimalac pa se i očekuje veći val poskupljenja. Sad već imamo brojne najave za poskupljenja komunalnih poduzeća, a vjerujemo da će tim stopama i ostali”, smatra Marić uz konstataciju da će opet najgore proći umirovljenici.

Predsjednik Pokreta potrošača Ostoja Kremenović naglašava za BL portal da u tom udruženju podržavaju svaki rast plata, ali i da znaju da to znači skok cijena. Međutim, ako bi se poštovao zakon skuplje ne bi uvijek značilo i pakao u novčaniku prosječnog građanina.„Treba se raditi po zakonu o formiranju cijena, točnije utvrditi koja roba je osnovna za život građana i ograničiti cijene. Nikako to svoditi samo na dogovor sa vlasnicima trgovinskih lanaca. Dio odgovrnosti moraju preuzeti sve razine vlasti, pa smanjiti ili isključiti PDV na osnovne životne namirnice. Svakako dobro je što plaće rastu, ali vidite i da samo potrošačka korpa iznosi skoro 3.000 maraka pa bar malo da se pomogne građanima”, predlaže Kremenović.

Oglasi
LM