viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 27.11.23 @ 07:21
OGLAS

O europskom putu Bosne i Hercegovine Olivera Dimač razgovarala je s ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Gordanom Grlićem Radmanom.

Sedam država je podržalo Bosnu i Hercegovinu na tom putu ka Europskoj uniji te preporučilo otvaranje pregovora. Odgovarajući na pitanje gdje se trenutno na tom putu nalazi BiH te hoće li uspjeti ostvariti zacrtani cilj, Grlić Radman je rekao da to što je ovih sedam država za, ne znači da nisu druge države za otvaranje pregovora s BiH.

OGLAS

-To je bila samo jedna inicijativa kako bi se Bosna i Hercegovina držala stalno u agendi i bila vidljiva kao zemlja koja ima aspiracije prema europskom putu, kazao je Grlić Radman i podsjetio da je BiH 7. studenoga dobila preporuku Europske komisije za otvaranje pristupnih pregovora uz ispunjavanje određenih uvjeta.

OGLAS

Šef hrvatske diplomacije istaknuo je da očekuje da će Europsko vijeće nagraditi dosadašnje uspjehe i sve one rezultate koje je Bosna i Hercegovina ostvarila iako to nije lako u zemlji koja ima multinacionalni karakter i povijest svojih specifičnosti.

OGLAS

,,Treba imati  političku volju i svi politički lideri moraju pokazati jedinstvo za europski put Bosne i Hercegovine”, kazao je Grlić Raman.

Upitan kakvo je njegovo mišljenje o političkim liderima u BiH, Grlić Radman je pozdravio proaktivno djelovanje Vijeća ministara na čelu s Borjanom Krišto te djelovanje šefa bh. diplomacije Elmedina Konakovića na europskom putu.

Osvrćući se na mogućnost formiranja zajedničkog povjerenstva koje bi ubrzalo put BiH ka EU, Grlić Radman je rekao da postoji zajedničko povjerenstvo ugovornog partnerstva gdje je Hrvatska imenovala svoje članove, a BiH još nije.

-Mislim da je ovo dobra prilika da i Bosna i Hercegovina imenuje svoje članove jer upravo taj ugovor o partnerstvu pruža odgovarajući pravni okvir, rekao je Grlić Radman i napomenuo da je Hrvatska spremna ponuditi svoje znanje i pomoći BiH na tom putu.

Jedan od reformskih zakona je i Izborni zakon koji treba mijenjati. Upitan koliko je to važno, osobito kad je riječ o hrvatskom narodu, Grlić Radman je istaknuo da je to važno za stabilnost Bosne i Hercegovine, za konsolidiranje sustava koji bi trebao biti učinkovit  i pravedan.

-Upravo je važnost zaštite izbornog zakona krucijalna kako bi se tim promjenama eliminirale one diskriminacije koje postoje. Sve to treba postaviti na noge jednakosti, sukladno podjeli vlasti između triju konstitutivnih naroda i ostalih građana, rekao je Grlić Radman i istaknuo da sve ovo treba raditi u duhu Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma.

Šef hrvatske diplomacije rekao je da bi se otvaranjem pregovora s EU Bosni i Hercegovini otvorili i pristupni fondovi.

,,Od tog trenutka se za Bosna i Hercegovina otvaraju vrata za sve one ideje i pristupe, i naravno, investicije. Ali, prije svega, EU fondovi imaju svoj krajnji cilj transformacije učinaka u društvu  i  ostanak mladih”, rekao je Grlić Radman pojasnivši da treba zaustaviti trend iseljavanja mladih iz BiH.

Grlić Radman je dodao da je za otvaranje pregovora BiH s EU najvažnija politička volja.

,,U ovom geopolitičkom trenutku posebno je važno poslati poruku Zapadnom Balkanu i ohrabriti proeuropske političare u BIH. Mislim da će to dati dimenziju nade i perspektive te ih ohrabriti za daljnje reforme”, zaključio je Grlić Radman.

U nastavku donosimo cijeli razgovor: 

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM