viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Foto: Vanesa Pandžić/Cropix
Vrijeme objave: 14.01.24 @ 09:31

Sinoć je na koncert “Domu mom” u zagrebačku Arenu pristiglo 20 tisuća mladih i starih, sa svih strana Lijepe naše i izvan njenih granica. Obgrljeni zastavama, šalovima i kapama u bojama Hrvatske, započeli su koncert i sami, pa se tribinama orila pjesma “Oj, hrvatska mati” dok se pozornica još pripremala, piše Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncert je okupio najpoznatijih 25 hrvatskih izvođača, pljeskali su im Dalmatinci, Zagrepčani, Zagorci, oni koji su došli s Kvarnera, ali i iz Bosne i Hercegovine, Kanade, Njemačke… a mahali su s tribina i oni koji su zbog koncerta došli čak iz Australije.Svečani domoljubni koncert u Areni započeo je himnom Lijepa Naša. Uz anđeoske glasove članica grupe Zvjezdice, hrvatsko je srce kucalo sve jače. KUD Jedinstvo iz Splita oduševili su scensko-plesnim nastupom završnog kola iz opere “Ero s onog svijeta”.Prije 32 godine, točno na jučerašnji datum, 13. siječnja, Sveta Stolica je na čelu s papom sv. Ivanom Pavlom II. priznala Hrvatsku kao neovisnu i suverenu državu, pa je stoga i sinoć apostolski nuncij u Hrvatskoj, Giorgio Lingua, blagoslovio dvoranu molitvom, nakon čega su Vokalisti trogirske katedrale otpjevali “Zdravo djevo”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve pjesme pratio je orkestar kojim je ravnao Ante Gelo.“Nije ovo tipičan koncert, ovo je obiteljsko okupljanje”, rekao je voditelj koncerta Marin Periš i podsjetio tko nam je omogućio da se danas slobodno okupljamo i pjevamo kao jedno, pa tako uveo u pjesmu “Ratnici svjetla”, koju je otpjevala Klapa sveti Juraj HRM-a.Oni što su uz pjesmu plakali, najglasnije su pjevali.

Dražen Žarko je potom otpjevao “Od stoljeća sedmog”, a nastupili su i Najbolji hrvatski tamburaši. Adalbert Turner Juci otpjevao je pjesmu “Suza za zagorske brege”, pa skinuo svoj šešir i naklonio se publici. Na koncertu su pjevali i veličanstvena Ana Žagar s Ličkim drvosječama, a ženska klapa Cesarice očarala je pjesmom “Dajem ti srce”. Đanija Stipaničeva je pratila i klapa Cambi uz najdraže note o moru i pobjedi. Diva dalmatinske pjesme Meri Cetinić na bijelom klaviru odsvirala je i otpjevala “Zemlju dide mog”, a Tomislav Bralić i klapa Intrade podsjetili su da ovakve trenutke ne dajemo nikome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozornicu su zapalili Zaprešić boysi u čast pobjede hrvatskih vaterpolista i rukometaša dan prije koncerta, te otpjevali jednoglasno s cijelom Arenom svoju pjesmu u čast Vukovaru, a atmosfera se nastavila uz dobri stari rock i Opću opasnost. Zorica Kondža ukrala je svu pozornost svojim jedinstvenim glasom i izvedbom pjesme “Lupi petama”, te drugim omiljenim domoljubnim pjesmama. Domovini je pjevao i željno iščekivani Dražen Zečić koji je zabavio sve prisutne uz svoje hitove. Poseban zvižduk dočekao je Miroslava Škoru koji je zapjevao “Ne dirajte mi ravnicu”, a onda podigao atmosferu pjesmom “Sude mi”.Neponovljivi Mate Bulić pjevao je pjesmu koja nosi naziv samog događaja, a onda i pjesmu “Moja Domovina”. “Drago mi je što večeras mogu pozdraviti sve one koji su se molili za moje ozdravljenje. Hvala vam”, rekao je okupljenima.Jednu od najemotivnijih domoljubnih balada “Ruža Hrvatska” otpjevao je Tiho Orlić, pa ujedinio sva grla i srca pjesmom “Lijepa li si”.

Ovakav doživljaj sigurno bi popunio još pet koncertnih dvorana, pa su tako najavili i reprizu u Zadru 30.11. “Ideja je da ovo postane tradicija”, rekao je Periš i prepustio pozornicu svim izvođačima da za kraj otpjevaju “Moja domovina”. Uz neumorne uzvike i pljesak, publika se opraštala s izvođačima, a kako su ih dočekali, tako su ih i otpratili stihovi s tribina: “Zovi, samo zovi, svi će sokolovi za te život dati…”

Oglasi
LM