viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 20.10.23 @ 09:01

Zagrebački Mozaik knjiga objavio je knjigu “Hrvatski znamenitaši” Vida Jakše Opačića, koja uz bogate ilustracije na edukativan i zabavan način donosi priče o trideset jednoj osobi koje su ostavile trag u hrvatskoj povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U knjizi je obuhvaćeno šaroliko društvo umjetnika, znanstvenika, političara, sportaša iz svih povijesnih razdoblja, od Marka Marulića, Nikole Tesle i Marije Jurić Zagorke do Olivera Dragojevića i Milke Babović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitatelji će, među ostalim, moći saznati tko je napravio prvi hrvatski avion, kome je prvome na pamet pala psihologija, tko je hrabro poginuo i nadahnuo skladatelje, a tko prvi osmislio žičaru, čiji izum sjajna jela podiže na višu razinu.

Odabir znamenitaša iz duge hrvatske povijesti nije bio lak, a jedan od kriterija bio je, rekao je autor Vid Jakša Opačić za Hinu, da budu zastupljene osobe čija se imena nerijetko ponavljaju u imenima ulica, trgova, parkova, škola, dvorana. “To su ona imena koja i djeca često čuju i izgovaraju a da zapravo još češće ni ne znaju tko se krije iza njih i čime su se te osobe zapravo bavile”, objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od trideset biografija dvostruko više odnosi se na muškarce, što je nažalost, napomenuo je, odraz lošijeg položaja žena u povijesti koji se počeo mijenjati tek u 20. stoljeću.

Riječ znamenitaš iz naslova ne postoji u Rječniku hrvatskog jezika, no odlučili su se za nju jer im se radni naslov “Znameniti ljudi iz hrvatske prošlosti” činio previše sumoran i neprivlačan djeci, a kako ga je urednik knjige Vedran Bratušek često pitao kako napreduju “oni naši znamenitaši”, ta im se riječ uvukla pod kožu, a i podsjeća na “velikaše” i “plemenitaše”.

“Ta riječ ne samo da nije uobičajena, nego uopće ne postoji u hrvatskom jeziku, odnosno nije postojala sve do izlaska ove knjige. Tko zna, možda će se s vremenom udomaćiti”, dodao je.

Autor kaže kako su dosad već objavljivali knjige o znamenitim Hrvatima, no za odrasle, a ovom su djeci željeli približiti one ljude za koje smatraju da bi ih morali malo bolje poznavati, uz pomoć osnovnih i ne predugačkih tekstova o svakoj osobi, s po dvije kratke zanimljivosti, manje poznate crtice iz njihova života. “Ako zapamte ovih tridesetak osoba, znači da smo u tome uspjeli”, istaknuo je.

Urednik izdanja Vedran Bratušek rekao je da su “Hrvatski znamenitaši” jedan od rijetkih naslova koji mlađim čitateljima na zabavan način donosi priče o nekim od najznačajnijih hrvatskih ličnosti, a koji je “jednaki užitak čitati i gledati”.

Po njegovim riječima, prije čitanja knjige bio je uvjeren da već zna sve što vrijedi znati o većini “znamenitaša”, no tekst o Slavoljubu Penkali ga je posramio, a onda i zaintrigirao. “Znao sam da je značajan izumitelj svjetske klase, ali nisam imao pojma da je, među ostalim, izumio termos-bocu i konstruirao prvi hrvatski avion, koji je imao kratak, ali značajan letački život. Čitajući tekst imao sam osjećaj da prvi put saznajem tko je zapravo bio Slavoljub Penkala”, dodao je.

Kaže da mu je uređivanje knjige, koju je ilustrirao pulski ulični umjetnik, tetovirer i ilustrator Vedran Štimac, bilo iskreni užitak, a iako bi volio reći da se morao truditi kako bih postigao idealan omjer ozbiljnosti i zabave, sve zasluge pripadaju Vidu i Vedranu.

“Kao suradnici, oni su savršen spoj znanja i humora, što se odražava i u knjizi. Njihova zaigranost i gotovo dječja fascinacija svijetom koji ih okružuje bili su ključni faktori. Tekst i ilustracije prije svega su bogato vrelo znanja i zabave. Baš kao naši autori”, dodao je.

U planu je izdavanje slične knjige posvećene vrhunskim hrvatskim sportašima, a Bratušek kaže kako već sada vide da taj odabir neće biti nimalo jednostavan.

“Razmišljali smo sugerirati našim sportašima da predahnu do izlaska sljedećeg naslova kako bismo uspjeli obuhvatiti sve značajne uspjehe hrvatskog sporta, no kako stvari stoje čini se da ne namjeravaju prestati pobjeđivati na velikim svjetskim natjecanjima, što samo znači da ćemo morati povećati broj stranica”, zaključio je.

Oglasi
LM