viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 22.02.24 @ 13:58

“Teljenje”, bila je poruka koju je mladi farmer Gojko Brkić iz sela Blatna kod Novog Grada nedavno dobio na mobitel, izravno iz buraga krave. Tog dana otišao je završiti poslove na njivi, ne nadajući da će baš tada stići prinova u staji. 

“Točno je pisalo koja krava, pod kojim brojem se počela teliti”, priča nam Gojko, koji je odmah napustio sve poslove, pozvao kolegu da dođe po njega i zaputio se na farmu.

OGLAS

Supruga je, priča nam, bila kod kuće sa djecom, ali nije ona znala što se događa u staji “Da ja nisam dobio obavijest ne znam bi li itko vidio da se teli. Ja sam odmah otelio kravu, smjestio tele u boks i onda se vratio svojim aktivnostima”, kaže naš sugovornik, pojašnjavajući da je njegova farma jedna od tri testne na kojima je uveden proces elektroničkog zdravstvenog kartona životinja, odnosno instalirana oprema i sustav Smaxtec.

OGLAS

Olakšava proizvodnju
Ovaj projekt, provela je prije nekoliko mjeseci mljekarna “Mlijekoprodukt” iz Kozarske Dubice, s kojima Brkić surađuje više od 20 godina i kako kaže, nastavljaju i dalje uz usavršavanja i primjenu novih tehnologija. A, već instalirani sustav se sastoji od “bolusa” (sustav senzora), koji se aplikatorom ubacuju u stomak životinje te senzora za klimu, repetitora, bazne stanice (rutera) i softvera odnosno aplikacije preko koje se prate podaci. Bolus se aplicira odraslim životinjama (kravama) u kojima ostaju pet godina i imaju senzore za sljedeće fiziološke parametre:
temperature,
preživanje,
aktivnost životinje i
pH vrijednost.
“Ti bolusi su mali, kao litijumska baterija, koja pet godina prati sve aktivnosti u organizmu. Na farmi je smještena centrala koja prikuplja te informacije i nama preko aplikacije, prilikom bilo koje promjene, dođe poruka na telefon”, pojašnjava Brkić.

OGLAS

Kao mladi proizvođač odlučio pratiti suvremena rješenja koja se nude, a za ovaj sustav kaže da se dobro pokazao i da mu je dosta olakšao proizvodnju, pa je dijelom zaslužan i za njegovu odluku da proširuje kapacitete. Tijekom testne faze, farmeri koji sudjeluju u projektu nemaju troškova, a na njima će, kako pojašnjava naš sugovornik, biti da financiraju mjesečno održavanje i praćenje, kada prođe eksperimentalna faza. Na njegovoj farmi je 50 senzora koji koštaju oko 20.000 eura.

Korist i za farmera i za kravu

Najvažniji benefit ovog sistema je monitoring zdravstvenog stanja jer permanentno prati fiziološke parametre svakog grla i tako usmjerava na najranije promjene unutar organizma i omogućava pravovremenu reakciju štedeći vrijeme i smanjujući gubitke.

“Na primjer, tri dana prije pojave mastitisa javlja da je u fazi razvoja, prvi dan na 50 posto, pa drugi dan 80 posto, pa tek treći dan je 100 posto kada mi primijetimo i na muži, tako da možemo preventivno djelovati i poboljšati zdravlje životinja”, kaže Gojko.

Riječ je o austrijskoj tehnologiji koja je već dvije godine prisutna na tržištu Srbije, a na primjeru Brkića pokazalo se da i u Bosni i Hercegovini definitivno ima potencijala.  Kada je riječ o koristi za životinju, omogućava duži produktivni život muznih krava, poboljšava zdravlje i mliječne performance, smanjenje troškova rada i inseminacije (uključujući i redukciju hormona) kao i potrebu lijekovima i antibioticima.

Oglasi
LM