viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 12.07.23 @ 09:22
OGLAS

Federalna uprava za inspekcijske poslove je u vršenju inspekcijskih nadzora na teritoriji Federacije BiH u periodu od početka siječnja do kraja lipnja 2023. godine ostvarila sljedeće rezultate:

OGLAS

·         izvršeno je 76.037 inspekcijskih nadzora, od toga 70.142 u prekograničnom i 5.895 u unutrašnjem prometu;

·         sačinjeno je 5.390 zapisnika, uzeto 2.520 uzoraka, te su izdata 894 fitocertifikata;

OGLAS

·         izdata su ukupno 71.293 rješenja, od kojih 70.142 u prekograničnom i 1.151 u unutrašnjem prometu;

OGLAS

·         za utvrđene prekršaje je predviđeno izdavanje 1.899 prekršajnih naloga s financijskim teretom od 2.855.779,00 KM;

OGLAS

·         naplaćeno je ukupno 2.136.590,50 KM na ime taksi i naknada u prekograničnom prometu roba;

·         utvrđen je iznos za naplatu od ukupno 636.874,88 KM na ime naknada za vode,  zrak, ceste, elektroenergetski i ambalažni otpad, te pripadajuće takse;

·         van prometa je stavljena roba u vrijednosti od 2.962,00 KM

·         doneseno je 11 zabrana uvoza roba u BiH,  čime je spriječeno stavljanje na tržište i upotreba nedozvoljenih ili neispravnih prehrambenih i proizvoda opće upotrebe.

„Federalna uprava za inspekcijske poslove rezultatima ostvarenim u redovnim i pojačanim inspekcijskim nadzorima i u 2023. godini potvrđuje svoje opredjeljenje ka poduzimanju maksimalnih napora u borbi protiv sive ekonomije, zaštiti okoliša, kontroli poticaja u poljoprivredi, ispunjavanju zakonskih obaveza iz oblasti cestovnog prijevoza, te iz oblasti veterinarskih, higijenskih i sanitarnih standarda subjekata koji posluju s hranom,  a s ciljem zaštite zdravlja stanovništva, okoliša, prava potrošača i poštivanja zakonitosti u poslovanju subjekata u FBiH čije je djelovanje u nadležnosti Federalne uprave za inspekcijske poslove”, izjavio je ravnatelj Federalne uprave za inspekcijske poslove, gospodin Anis Ajdinović.

U svome priopćenju dalje navode:

“Koristimo priliku da ponovo pozovemo sve subjekte u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno financijskog sankcioniranja. Također, napominjemo da će inspekcijske aktivnosti biti nastavljene u kontinuitetu.

Apeliramo na građane da uočene nepravilnosti prijave na sljedeće kontakte FUZIP:

– telefon za prijave 033 / 22 66 44 (otvoren 24 sata)

– putem obrasca PRIJAVI NEPRAVILNOST na web stranici FUZIP: https://fuzip.gov.ba/prijavi-nepravilnost/

– e-mail info@fuzip.gov.ba

– poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo”.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM