viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 22.09.23 @ 08:33

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjoj trgovini FBiH predlaže, između ostalog, prilikom oglašavanje obvezivanje e-trgovaca da se identificiraju kao fizička osoba ili registrirani trgovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prodaja na daljinu

Tokom pandemije virusa COVID-19 i sveopćeg „lockdowna“, Bosna i Hercegovina je svjedočila procvatu elektornskog trgovanja, prvenstveno zbog nepostojanja druge opcije, ali se građani sve više odlučuju na kupovinu preko interneta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Prodaju na daljinu može organizirati samo trgovac koji se registrirao za tu vrstu trgovine, te dobije šifru djelatnosti od nadležnog registarskog suda. Ovako piše u novom tekstu zakona. Nije moguće kontrolirati sve koji preko društvenih mreža ponude prodaju proizvoda, te je prijedlog da se e-trgovci prilikom oglašavanja obavežu da se identificiraju kao fizička osoba ili registrirani trgovac. 

Registrirani trgovac ima obavezu da naznači registracijski broj, a na kupcima je da odluče hoće li kupiti od e-trgovca koji nije ostavio podatke za eventualne žalbe ili reklamaciju ukoliko žele sigurnu trgovinu – naveli su iz Ministarstva trgovine FBiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije je rečeno, Nacrt zakona o unutarnjoj trgovini FBiH pred članovima Vlade bi trebao biti do kraja ove godine, nakon čega će biti upućen u parlamentarnu proceduru.

Razumijevanje globalnih trendova

Predsjednik Odbora za ekonomski i financijsku politiku u Parlamentu FBiH Admir Čavalić za „Nezavisne novine“ rekao je da navedeno nije moguće uraditi u kontekstu koji se spominje razumijevaći globalne trendove.

– Ovim se veća mogućnost daje ponuđačima koji mogu biti fizičke, pravne osobe i slično. Naravno, zakon još nije došao do Vlade FBiH, ni do parlamentarne procedure, i vidjet ćemo u kojem će obliku doći. Svakako ide kao Nacrt zakona, tako da vjerujem da će se dosta stvari izmijeniti – kazao je Čavalić.

Prema njegovim riječima, zakonom treba zaštititi potrošača, ali napraviti bilans da se ne ide u načelnu zaštitu po cijenu uništenja razvoja online platformi koje su omogućile brojnim građanima ostvarenje prihoda, kao i dobijanje poželjenog za potrošače.

Inače, izmjenama Zakona o unutarnjoj trgovini FBiH se planira i uvođenje neradne nedjelje u prodajnim objektima, te se razmatra mogućnost uvođenja samouslužnih crpki.

Oglasi
LM