viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 27.09.23 @ 13:45

U utorak 26. rujna u crkvi Blažene Djevice Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici upriličen je ispraćaj fra Stipe Karajice koji je preminuo 24. rujna u 59. godini života, 38. redovništva i 32. svećeništva.

Svečano euharistijsko slavlje i misu zadušnicu u župnoj crkvi u Sopnici predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško u koncelebraciji sa sisačkim biskupom mons. Vladom Košićem, provincijalom Bosne Srebrene fra Zdravkom Dadićem, provincijalom Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda fra Milanom Krištom, provincijalom Hrvatske kapucinske provincije fra Antom Barišićem, rektorom Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. vlč. Željkom Tanjićem, mjesnim župnikom fra Marinkom Baotićem i mnogim drugim svećenicima.

OGLAS

U prigodnoj homiliji mons. Šaško se spomenuo života pokojnog fra Stipe. “Fra Stipo je nebeskim kruhom hranio ljude i to najbolje zna Gospodin, ali i svatko od nas. Znamo to i mi i pridružujemo se molitvi za dolazak našega subrata kod Nebeskog Oca. Fra Stipo, s tobom su tvoja Crkva i ljudi s kojima si išao otvorena srca. Uvjereni smo da Gospodin vidi i tvoje redovničko srce kojima si obradovao ljude. Sad ne ostaje odgovor, nego pitanje: Gospodine, a kada te to vidjeh gladna, žedna, bolesna, u tamnici, odbačena, progonjena? Hvala ti za život koji je glasom i šutnjom dio krika Boga koji je došao da imamo život u izobilju. Naizgled je on skučen u lijesu, ali je protegnut u beskraj. Najljepše je biti u Kristu s Bogom jer se onda istinski može reći zbogom. Ostanimo s Bogom jer se tad bližnjima može reći ono što govorimo i fra Stipi: doviđenja”, kazao je, među ostalim, mons. Šaško.

OGLAS

Misno slavlje animirao je mješoviti župni zbor pod vodstvom profesora fra Emanuela Josića okupilo se više 10-ak svećenika, redovnika, časnih sestara, nekoliko tisuća vjernika, članova obitelji i prijatelja. Ispratili su pokojnikovo tijelo na posljednje putovanje u rodnu Bosnu, objavljeno je na mrežnoj stranici župe.

OGLAS

O pokojniku je govorio i provincijal Dadić nazvavši fra Stipu “čovjekom duboke vjere”. “Poput magneta znao je privući ljude vjeri zbog ljubavi, napravio je to jer je sam bio pobuđen ljubavlju. Bio je raspoložen i živio optimizam; bio je dobronamjeran i mijenjao ljude; bio je širok i ljudima širio obzorja; prijateljevao sa svima, i onima na poziciji, i onima osamljenima. Izgubili smo gromadu od čovjeka i fratra. Nije više s nama, a sad je, promatrano očima vjere, još više s nama. I bit će s nama koliko ga budemo živjeli u svojoj stvarnosti”, kazao je fra Zdravko, koji je s pokojnim fra Stipom služio na župi u Sopnici do 2022.

Sprovodna misa služit će se u srijedu 27. rujna u samostanskoj crkvi u Jajcu, a uslijedit će ukop na gradskom groblju Mašet.

Oglasi
LM