viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 24.06.22 @ 19:38

Sindikat Državne agencije za istrage i zaštitu na osnovu informacija dobivenih od svojih članova upozorava da su došli u situaciju da uposleni u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu u narednom periodu neće biti u mogućnosti redovno dolaziti na posao zbog nemogućnosti izdvajanja sredstava za troškove dolaska na posao i odlaska sa posla, piše Fokus.ba.

,,Naime, Odluka o visini, načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prijevoz na posao i prijevoz sa posla u institucijama Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“ broj: 72/17) kojom je utvrđena jedinična cijena po prijeđenom kilometru je pripremljena na osnovu cijene goriva od 1,70 KM po litru i tom trenutku nije pokrivala stvarne troškove uposlenih nastale redovnim dolaskom na posao i odlaskom sa posla. Konstantnim rastom cijena, obzirom da je cijena dizela po litru trenutno od 3,61 do 3,81 KM, uposleni u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu su primorani za predmetne troškove izdvajati sredstva iz ionako malih plaća zbog čega postaje upitno prehranjivanje obitelji. Napominjemo kako je članak 41. Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine definirao pravo uposlenih na naknadu stvarno nastalih troškova prijevoza prilikom dolaska na posao i odlaska s posla. Kako ne bi sebe doveli u situaciju da nemaju sredstva neophodna za preživljavanje od plaće do plaće uposleni su primorani na razne načine izbjegavati redovne dolaske na posao koristeći se raznim izgovorima i situacijama zbog kojih bi eventualno mogli ugroziti svoj radno pravni status.

OGLAS

Stoga Vas pozivamo da, u skladu sa člankom 41. stavak 2) Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine HITNO na Vijeću ministara Bosne i Hercegovine usvojite izmjene Odluke o visini, načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prijevoz na posao i prijevoz sa posla u institucijama Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“ broj: 72/17) i utvrđene jedinične cijene po kilometru kao i utvrđeni maksimum od 300 KM uskladite sa stvarnim cijenama goriva.

OGLAS

Također, obzirom da se ne vidi kraj svakodnevnim poskupljenjima, a imajući u vidu da restorani u instucijama koje opslužuje Služba za zajedničke poslove nije u mogućnosti osigurati hranu za uposlene zbog nedostatka namirnica, pozivamo Vas da HITNO izmijenite Odluku o visini novčane naknade zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine za ishranu tijekom rada („Službeni glasnik BiH“ broj: 28/19) i istu sa sadašnjih 8,00 KM povećate i utvrdite na iznos od 2,35% od osnovice za obračun plaće u skladu sa odredbom Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercgovine, članak 32. stavak 2).

OGLAS

Nadamo se da ćete shvatiti hitnost za izmjene navedenih akata i uposlenim u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu barem malo olakšati izvršavanje svakodnevnih aktivnosti”, stoji u u zahtjevu koji potpisuje Edin Kahrimanović, predsjednik Sindikata Državne agencije za istrage i zaštitu.

Oglasi
LM