viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 31.01.24 @ 13:59

Dva sata je trajala rasprava u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o uvrštavanju izaslaničkih inicijativa na dnevni red sjednice prilikom čega je odlučeno da će izaslanici razmatrati jednu od tri predložene inicijative.

Pod točku 6 uvršten je prijedlog Marine Pendeš o izmjeni Zakona o obrani BiH, koji su u parlamentarnu proceduru uputili s ciljem preciziranja načina imenovanja generala na pozicije u Oružanim snagama BiH. Povod za tu inicijativu je odluka predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića da izmijeni prijedlog kandidata za imenovanje generala iz reda hrvatskog naroda u Zajednički sotžer OS BiH, koji je u Predsjedništvo BiH dostavilo Ministarstvo obrane BiH.

OGLAS

Komšić je umjesto Marka Stojčića, što je prijedlog zamjenika ministra obrane iz HDZ-a, postavio Martina Propadala s objašnjenjem da Stojčić nema odgovarajuću diplomu i da ga je potrebno umiroviti. Iz HDZ-a smatraju da Komšić nije mogao samostalno imenovati Propadala dok ne usuglasi njegov prijedlog sa ministrom obrane, međutim primopredaja dužnosti između starih i novih generala u Zajedničkom stožeru će biti održana danas bez obzira na njihovu zamjerku.

OGLAS

Izaslanik Zlatko Miletić je tražio da na dnevni red bude uvrštena informacija o stanju sigurnosti s naglaskom na ubojstva, femicid i nedozvoljeno posjedovanje i nošenje oružja, međutim taj prijedlog je odbijen. Izaslanici nisu smatrali da je o tome važno danas razgovarati iako je jasno da u BiH nemamo dobru sigurnosnu situaciju.

OGLAS

Prijedlog Želimira Neškovića o Ustavnom sudu BiH je napravio veliku raspravu u parlamentu s obzirom na to da SDS i SNSD traže da bude uvrštena točka dnevnog reda, koja se odnosi na izmjene u Ustavnom sudu BiH. Istaknuto je da nisu ispoštovana proceduralna pravila prilikom podnošenja te inicijative zbog čega je sa sjednicom nastavljeno bez glasovanja o njegovom prijedlogu. Nešković je izašao sa sjednice smatrajući da je prekršen poslovnik i da je njegov prijedlog prema zakonu morao biti obavezno na glasovanju.

Oglasi
LM