OGLAS
Vrijeme objave: 26.10.23 @ 17:12
OGLAS

Dvije slike koje su jučer punile medijski prostor u Bosni i Hercegovini na najizravniji su način ilustrirale svu težinu ekonomske situacije s kojom se suočava veliki broj žitelja zemlje, piše Večernji list BiH.

OGLAS

Obje su u osnovi imale zajednički vizualni motiv – duge redove pred šalterima, ali i blizak životni motiv -borbu za opstanak. Jedni traže pomoć Europske unije kako bi lakše izgurali zimu, drugi na šalteru traže način kako napustiti BiH i otići u tu istu Europsku uniju. Tako su tijekom jučerašnjeg dana u više gradova na lokacijama na kojima se dobivaju CIPS-ove prijavnice boravka zabilježene gužve, a razlog je činjenica da trenutačno traje rok do kojega se stanovnici Federacije s niskim novčanim primanjima mogu prijaviti za podjelu pomoći Europske unije radi prevladavanja energetske krize. Podsjećamo, pravo na prijavu imaju kućanstva u kojima živi umirovljenik s minimalnom ili zajamčenom mirovinom, kućanstva u kojima žive primatelji stalne novčane pomoći, kućanstva u kojima žive djeca koja su na federalnom dječjem dodatku i kućanstva u kojima je dijete koje nema jednog roditelja. Za prijavu je potrebno nekoliko dokumenata: čitko popunjen i potpisan prijavni obrazac koji se može preuzeti na stranici www.fmrsp.gov.ba u rubrici pod nazivom “Javni natječaji” ili u prostorijama općinskih ili gradskih tijela uprave, CIPS-ove prijavnice za sve članove zajedničkog kućanstva, izjava o broju članova zajedničkog domaćinstva (kućna lista) koju treba ovjeriti općinsko ili gradsko tijelo uprave. U kontekstu bankovnog računa, oni koji ga nemaju uz prijavu mogu priložiti broj žiroračuna sebi bliske osobe. To znači da umirovljenici ili svi oni koji nemaju otvoren račun u banci neće morati radi ove isplate otvarati račun. Natječaj je otvoren do 10. studenoga, a procjena je kako će više od 109 tisuća kućanstava ostvariti pravo na pomoć koja će iznositi 600 maraka, a u kontekstu kućanstva u kojemu su najviše dva člana umirovljenici čija mirovina nije viša od iznosa zajamčene mirovine 300 maraka.

S druge strane, fotoreporter Pixsella jučer je u Sarajevu zabilježio velike gužve ispred Veleposlanstva Njemačke. Radi se o slikama na koje smo, nažalost, naviknuli, a koje prikazuju građane kako u redovima čekaju na dobivanje radne vize za odlazak u ovu zemlju. Time se nastavlja negativan trend kojemu svjedočimo godinama i koji je i dalje izražen unatoč ekonomskim krizama koje ne zaobilazi ni snažno njemačko gospodarstvo. Navedeno mora biti još jedan alarm za uzbunu domaćim vlastima na svim razinama da ubrzaju provedbu reformi koje bi za cilj imale rasterećenje rada, odnosno poboljšanje poslovne klime, a što bi onda rezultiralo i novim radnim mjestima, kao i povećanjem mjesečnih primanja. To je u osnovi i ključna demografska mjera koja diktira sve ostale. Istodobno, približavanje Europskoj uniji sa sobom otvara i mogućnost korištenja većeg broja sredstava iz dostupnih fondova kojima se uz strateška ulaganja može poboljšati ekonomska slika države, no preduvjet svega navedenoga je stabilna politička situacija koja izravno diktira sve ekonomske silnice, ali i utire put snažnijim izravnim stranim ulaganjima u Bosnu i Hercegovinu. Bez tih preduvjeta i dalje ćemo gledati redove ljudi koji čekaju priliku za posao na Zapadu.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM