viteski_logo_white
Osmrtnice
Vrijeme objave: 25.07.23 @ 13:55

Udruženje poljoprivrednika FBiH uputilo je apel da se za sanaciju šteta u poljoprivredi izdvoji mnogo više od 2,5 milijuna KM, koliko je kroz izmjene i dopune proračuna početkom mjeseca Vlada FBiH usmjerila za te namjene. Prema riječima predsjednika Udruženja Nedžada Biče, 2023. godina ostat će upamćena po tome što je praktično nijedna vremenska nepogoda nije zaobišla.

Olujno nevrijeme koje je pogodilo BiH posljednjih dana prouzrokovalo je velike probleme i štete na usjevima, a opasnost još nije prošla.

– Posljednje oluje „pomele“ su cijelu Posavinu i dobar dio Tuzlanske županije. Led i vjetrovi uništili su usjeve, kukuruz isjekli, nosili krovove… Ono što je ostalo nakon dugotrajnih oborina sada su vjetar i grad dovršili. Zato smatramo da tih 2,5 milijuna KM nije dovoljno, potrebno je puno više da se ovo sanira da bi se moglo zimovati. Jer ljudi sad imaju štete i na poljima, mehanizaciji, ali i na objektima. Očekujemo da se brzo krene s realizacijom, jer brzo ćemo ući u zimu – istaknuo je Bičo.

Poljoprivrednici su zabrinuti i zbog ranijih najava usvajanja nove strategije poljoprivrede, usklađene s europskim propisima.

Radi se o dokumentu koji je urađen lani, pa još nije usvojen.

– Ta strategija bi ”sahranila” 90 posto naše poljoprivrede. Između ostalog, ukidaju se kilogram i litar, a uvode hektar i grlo. Takva raspodjela nama nikako ne odgovara, jer to bi uništilo i biljnu proizvodnju i mljekare. Ni ova stara nije dobra, ali s poticajima usmjerenim na litar mlijeka, naprimjer, nekako se osiguravao opstanak, a s nekih 500 KM po grlu ili hektaru, neovisno o tome čime se baviš, ne bi opstali ni oni jaki – pojasnio je Bičo.

Oglasi