viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 09.05.23 @ 21:06
OGLAS

Zbog lošeg kvaliteta goriva na benzinskim crpkama u Republici Srpskoj inspektori su za sedam mjeseci napisali 24 prekršajna naloga u vrijednosti od 300.000 KM, pokazali su preliminarni podaci Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Kako su istaknuli u Inspektoratu RS, kontrola usklađenosti kvaliteta tečnih naftnih goriva u RS-u se vrši za dva razdoblja, odnosno zimski monitoring od listopada do kraja travnja i ljetni koji je počeo u svibnju i trajat će do kraja rujna.

S obzirom na to da je zimski monitoring tek završen, u Inspektoratu ističu da određeni postupci i analize još traju, te da je u proteklom razdoblju uzeto 1.124 uzorka za laboratorijsku analizu kvaliteta goriva.

OGLAS

,,Nakon izvršenih analiza u 12 slučajeva ili jedan posto utvrđena su odstupanja u odnosu na parametre definirane Odlukom o kvalitetu tečnih naftnih goriva”, kazali su u Inspektoratu za Glas Srpske.

OGLAS

Dodali su da je praksa pokazala da se odstupanja najčešće odnose na sniženu točku paljenja, do čega dolazi uslijed miješanja malih količina benzina sa dizelom pri istakanju goriva na benzinskim stanicama, jer uslijed nepažnje zaostali benzin u ispusnom cjevovodu auto-cisterne i u seperatoru može da snizi točku paljenja dizel goriva.

OGLAS

,,Kontinuiran rad tehničke inspekcije rezultirao je time da su utvrđena odstupanja od propisanih graničnih vrijednosti simbolična i da je gorivo na crpkama u Srpskoj u skladu sa važećim propisima”, istaknuli su u Inspektoratu.

Dodaju da s ciljem daljeg eliminiranja odstupanja na koja analize ukazuju, najveću ulogu imaju sami dobavljači, u smislu edukacije svojih radnika koji vrše prijevoz tečnih naftnih goriva, a čime će i sebe zaštititi od potencijalnih kazni koje u ovim slučajevima nisu male.

U Inspektoratu RS ističu da je za subjekte kod kojih se analizom dokaže da su prometovali tečna naftna goriva koja nisu bila usklađena sa Odlukom o kvalitetu tečnih naftnih goriva propisane kazne za pravne osobe 20.000 KM, a za odgovorne osobe u pravnoj osobi kazna je 5.000 KM.
Potpredsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS Milovan Bajić istaknuo je za “Glas” da se u RS-u  isporučuje gorivo uglavnom propisanog kvaliteta, te da su odstupanja sporadična.

,,Svi mi gorivo kupujemo u nekoj od okolnih rafinerija i uvozimo kao i drugi”, kazao je Bajić.

Kontrolu kvaliteta goriva koje se prometuje na benzinskim crpkama obavlja inspekcija za naftu i plin, u skladu sa Programom utvrđivanja usklađenosti kvaliteta tečnih naftnih goriva, koji donosi Ministarstvo energetike i rudarstva RS.

Pomenutim programom definiran je, navode u Inspektoratu, obim i postupak kontrole kvaliteta goriva, a prema zahtjevima Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva.

,,Broj uzoraka za analizu uzetih u unutrašnjem prometu raspoređuje se na dobavljače srazmjerno njihovom sudjelovanju u prodaji tečnih naftnih goriva po strukturi za prethodnu godinu, a prema broju kontrola koji je utvrđen programom”, objasnili su u Inspektoratu.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM