viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 14.02.22 @ 23:30

Svake večeri oko 20 sati moja dvogodišnjakinja bez iznimke čuje “Laku noć”, što je bitno i za njezino i za naše zdravlje. To radimo svaki dan bez iznimke.

Koliko sam puta čula “Već morate kući?” ili “Pa ostavi je samo danas malo duže budnu” jer sam s nekog druženja u 19 sati rekla kako moramo kući popapati večeru i spavati.

OGLAS

Posebno ljeti, kad je u 19 još itekako dan. Možda neki misle da sam prestroga i da lišavam sebe ili dijete predivnih trenutaka, no zaista ne mislim da propuštamo išta bitno ako negdje ostanemo sat duže, osim što propuštamo bitan san.

OGLAS

Istraživanja su pokazala kako djeca cvjetaju u rutini, a da rani odlazak na spavanje pozitivno utječe na fizički, emocionalni i kognitivni razvoj djeteta. I roditelji cvjetaju kad dobiju vrijeme za sebe. Kad se suprug i ja zavalimo na kauč u 20 sati imajući pred sobom nekoliko sati mira pred san, to mnogo znači za naš brak i našu psihu, piše zadovoljna.hr.

OGLAS

Djeca bolje spavaju ako idu ranije spavati. Premorena djeca se učestalije bude noću, iako bi logika nalagala drugačije. Djeca ranim odlaskom na san dobiju više sati kvalitetnog restorativnog sna. Mnogo je istraživanja na temu dječjeg sna i gotovo svi imaju slične zaključke: djeca trebaju u krevet prije 21 sata kako bi bila manje nervozna sutradan, zdravija ili se manje debljala.

Sjećam se da smo kao djeca gledali crtić u 19.15, nakon toga smo bili u krevetu prije Dnevnika u 19.30. Nije to tako bilo samo u mojoj obitelji, s kim god da pričam, svi su tako rano odlazili spavati.

Najdraže mi je kad čujem “Mi prakticiramo odgoj osluškujući želje djeteta.”

Da se većinu djece pita, ne bi se nikad spavalo, ne bi se vezivali u autosjedalici, vani bi izlazili neprikladno odjeveni, jeli bi čokoladu i gledali crtiće cijelu noć. Mi kao roditelji smo ipak odgajatelji i moramo imati tu ulogu za dobrobit svojeg djeteta.

Ako vam dijete ide prekasno spavati, pokušajte vrijeme odlaska u krevet svaku večer pomicati 20 minuta ranije, pa vidjeti što će se dogoditi. Pred san dva sata ne koristite nikakve ekrane, a 30 minuta prije spavanja provedite vrijeme u nekoj laganoj aktivnosti, poput čitanja slikovnica ili maženja, kako bi se dijete pripremilo za san. I zamračite sobu, hormon sna melatonin voli mrak.

Oglasi
LM