OGLAS
Vrijeme objave: 12.08.23 @ 10:30
OGLAS

Poskupljenja su utjecala na rast cijena u svim oblastima, pa tako i na usluge majstora i zanatlija u BiH, piše klix.ba. Poskupljenja su već dulje jedna od glavnih tema u javnosti. Drastično su porasle cijene namirnica, goriva, vozila, nekretnina, ali i usluga majstora. Najčešće, kada su u pitanju kućni poslovi i popravke, obratimo se majstorima koji nude svoje usluge privatno. Koliko su se, u usporedbi s prošlom godinom, povećale cijene njihovih usluga, pogledajte u nastavku.

OGLAS

Moler

Cijena usluga molera doživjela je najmanji porast i u usporedbi s prošlog godinom u prosjeku se povećala za 25 posto. Ako je 2022. godine bojenje sobe stajalo 27-28 konvertibilnih maraka, sada ćete ga platiti oko 40 KM.ElektričarOvaj zanat se s pravom smatra jednim od opasnijih s obzirom na to da rad s električnom energijom zahtijeva detaljno poznavanje sustava, kao i veliku opreznost jer jedna pogreška može prouzročiti ozbiljne posljedice.

OGLAS

Keramičar

OGLAS

Cijena usluga keramičara doživjela je možda i najveći porast – od 50 do 60 posto. Prošle godine je postavljanje keramike na jedan četvorni metar površine stajalo 15 KM, dok je ove godine ta cijena porasla na 25 KM po četvornom metru.

OGLAS

Vodoinstalater

Poskupljenje nije zaobišlo ni vodoinstalatere. Cijena usluge, poput ne posebno zahtjevne popravke vodoinstalacije, porasla je u prosjeku kod većine vodoinstalatere za 30 – 50 posto. Ako ste prošle godine popravak platili 20 KM, ove godine može stajati i 40 KM. Slične usluge nude i građevinske tvrtke, ali ni kod njih situacija nije na zadovoljavajućoj razini.

Iz kompanije Unigradnja d. o. o. su za klix.ba kazali kako su cijene usluga u prosjeku porasle za 50 posto, u ovisnosti o vrsti posla i usluge. Neke su doživjele veća poskupljenja, neke manja. Međutim, primarni problem je nedostatak radne snage. Iskusni majstori i zanatlije već godinama masovno napuštaju zemlju, što iz godine u godinu sve više otežava poslovanje građevinskim tvrtkama, a poskupljenja sigurno ne olakšavaju poslovanje.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM