viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 24.01.24 @ 12:57

Povodom godinu dana mandata, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković održao je danas press konferenciju na kojoj je govorio o dosadašnjem radu na poziciji šefa bh. diplomacije.

Na samom početku, Konaković je rekao kako je današnja konferencija 16. po redu za proteklih godinu dana, što znači da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH u svom radu vrlo transparentno i dostupno javnosti. Potom, istaknuo je kako je po dolasku na ministarsku poziciju, od 294 mjesta u ministarstvu – nedostajalo 94 i da je to značilo da je bilo teško nadomjestiti radna mjesta u okruženju koje je jako dinamično. Ali, upravo je to ono na šta Konaković želi skrenuti pažnju i na oko čega je izrazito zadovoljan, a to je popunjavanje nedostatka kadra.

OGLAS

“Stabilizirali smo dio ljudskih resursa za koje smatram da su jako važni. Ovdje je stanje bilo zaista zapušteno. Naišli smo na veliki broj nepravilnosti, neke od tih utvrđenih nepravilnosti proslijedili smo Tužiteljstvu BiH, ali o tome ne bih danas”, kazao je Konaković. Potom, govorio je o sistematizaciji koja je u MVP-u posljednji put bila promijenjena za vrijeme Jadranka Prlića. “Mi smo pripremili promjene i čekamo zeleno svjetlo na Vijeću ministara BiH kao bismo što bolje obavljali poslove. Prvi put je izašao zakon o MVP-u i usvojili smo ga na Vijeću ministara. S aspekta politike imamo neke zastoje, ali smo dobili obećanje da će vrlo biti na Zastupničkom, a zatim i na Domu naroda. Zatekli smo nekoliko revizorskih izvještaja koji definiraju što bi to trebalo popraviti. To su nam bile smjernice upravo šta treba promjeniti”, rekao je Konaković.

OGLAS

“Bh. putovnica vrijedi više”
Ističe, zatim, kako su pokrenuti mnogi procesi, trenutno se radi na nekim podzakonskim aktima u cilju proširenja konzulantskih usluga. “Radimo na uspostavi online sustava za bh. vize i on ne ovisi samo od nas, tu je uključeno više informacija. Hoću da naglasim važnost akta koji se odnosi na službu u inozemstvo. Ovdje sam vidio neke marljive ljude koje nisam vidio u DKP-u, a vidio sam i neke privilegirane. Mijenjamo neuređeni sustav, uvodimo sustav koji definira uvjete i kriterije odlaska u iznozemstvo”, govori on.

OGLAS

Dodao je i to kako web stranica ministarstva “bode oči” te poručuje kako se aktivno radi na njenom usavršavanju. Zatim je govorio o nekretninama koje je MVP kupilo te tako uštedilo mnogo novčanih sredstava na duže staze. “BiH je postala bogatija za još jednu nekretninu u Podgorici i to je jedan proces koji je transparentan i u gruntu BiH više nećemo plaćati zakup. Na tragu smo rješenja i da to isto uradimo sa našom misijom u New Yorku. Imamo obavezu da renoviramo zgrade u Beču, Budimpešti, Londonu…”, navodi Konaković te dalje u svom izlaganju se pohvalio time što je BiH u prethodnih godinu dana bila važna adresa mnogih svjetskih dužnosnika.

“Danas nakon godinu dana, mogu sa zadovoljstvom reći da smo došli na sve važne adrese, da su nam gosti dolazili više nego ikad i mogu reći da smo misiju ispunili. Iza nas je 11 službenih posjeta. Preko 130 bilateralnih i multilateralnih sastanaka. Jako dobra regionalna suradnja, bar s naše strane. Pokazali smo kako smo spremni na suradnju i nismo za neke druge probleme”, istaknuo je šef bh. diplomacije.

Naveo je i neke važne samite i forume na kojima je BiH sudjelovala, poput: NATO samita, vijeća za ekonomske poslove, Bledskog strateškog foruma, foruma u Dubaiju, bilateralnih političkih konsultacija sa predstavnicima Kine, Japana, Turske i slično. Potpisali smo memorandume o razumijevanje. Aktivno smo radili na usklađivanju vizne politike, sada smo samo na šest zemlja za koje nam treba viza, a to je jedan od većih pritisaka”, iznosi Konaković te posebno skreće pažnju na ukidanje viza za Ujedinjenje Arapske Emirate. “Bh. putovnica vrijednija je za nekoliko mjesta na međunarodnoj sceni”, naglašava Konaković.

Osim toga, izrazito je poseban na evakuaciju ljudi, građana BiH i njihovih sunarodnjaka iz Gaze, kazao da se trenutno radi na evakuaciji obitelji iz Sudana i pohvalio ambasadora Subašića. Između ostalog, skrenuo je pažnju i podsjetio na slučaj studentica koje su veličale ratne zločince, a Aleksandar Vulin im potom ponudio stipendiju na studijama u Srbiji. To je, kako kaže Konaković, na njega ostavilo poseban ožiljak.

Izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH
Nakon izlaganja o godinu dana mandata na mjesto ministra vanjskih poslova, Konaković je odgovarao na pitanja novinara koja su se odnosila na izborni zakon te jučerašnju posjetu europskih dužnosnika.

“Nama Europska komisija nije striktno precizirala i rekla i taj zakon je ultimativni, osam zakona je propisano na putu ka EU – tih nekoliko zakona su na usvajanju u Domu naroda, najkontroverzniji prema mom mišljenju je Zakon o sudovima. Ovi zakoni nemaju nikakvu etničko-političku poziciju. Iako ne bude nekih povezivanja tema, nadomak smo povijesnog iskoraka. Treba još malo , čak je i Rutte malo laganije govorio o tome. Pohvalili su, čestitali, i rekli treba vam još malo”, smatra Konaković.

Što se tiče dogovora oko izmjena Izbornog zakona i eventualno Ustava BiH, Konaković kaže sljedeće:
“Imamo načelne suglasnoti vezano za puno tema, u ponedjeljak smo mi, stranke Trojke, poslali poziv svim parlamentarnim strankama na razgovor o izmjenama Ustava BiH. Time bi se riješio prvi prioritet, a biranje člana predsjedništva iz hrvatskog naroda je imperativ. Ako se vratimo na dio neumske energije, mislim da ćemo uspjeti. Mi vjerujemo da može doći do izmjena Ustava BiH”, kazao je on.

Vezano za izmjene kod biranja članova SIP-a, Konaković kaže da tu nema nikakvih problema i on osobno smatra da bi ovo političko tijelo moralo biti promijenjeno. Kod izmjena Izbornog zakona, naglasio je da su tehničke izmjene obavezne i da je evidentno da, ako se politički lideri ne dogovore, intervenirati Christian Schmidt. Zaključio je da su, prema njegovom mišljenju, implementacije presuda Europskog suda za ljudska prava i ukidanje etničkog prefiksa imperativ.

Oglasi
LM