viteski.ba logo
Zrak u vitezu
//
brza cesta kroz srednju bosnu ima strateški značaj
Vrijeme objave: 29.12.23 @ 08:35

Autoceste Federacije BiH raspisale su javni poziv za izradu glavnog projekta dijela brze ceste Bihać – Cazin – V. Kladuša – granica s Hrvatskom u dužini od oko 18 kilometara, izvještava biznisinfo.ba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predmet nabave je izrada svih faza glavnog projekta trase i objekata za dionicu brze ceste od Bihaća (Kamenica) do Ćoralića dužine 17,95 km. Ova je cesta dio brze ceste Bihać – Cazin – Velika Kladuša – RH. Riječ je o projektu do razine potrebne za dobivanje odobrenja za građenje. Izgradnjom ove ceste Krajina bi konačno trebala izići iz prometne izolacije i povezati se bolje sa Sarajevom i ostatkom BiH s jedne strane, a s Hrvatskom s druge strane. Riječ je o cesti čija se gradnja dugo najavljivala i koja bi konačno trebala ubrzati putovanje kroz Krajinu. Procijenjena vrijednost ugovora bez PDV-a je 5,1 milijun KM. Rok izvršenja ugovora je 18 mjeseci od dana dostavljanja zahtjeva za pružanje usluga od ovlaštenog predstavnika ugovornog tijela.
Ponude će biti otvorene 12. veljače 2024. godine. Kada je riječ o gradnji brzih cesta, valja naglasiti kako je nedavno v. d. direktora Javnoga poduzeća Autoceste Federacije BiH Denis Lasić potvrdio kako je u tijeku provođenje aktivnosti kako bi iduće godine počela izgradnja brzih cesta Bihać – Cazin – Velika Kladuša, Nević Polje – Turbe i Mostar – Široki Brijeg – granica Republike Hrvatske. U potonjem slučaju radit će se o prometnici koja će povezati gospodarsko središte Hercegovine – grad Mostar preko zapadne Hercegovine s Imotskim u Hrvatskoj, a što će otvoriti nove perspektive gospodarskog razvoja. Istodobno, brza cesta kroz središnju Bosnu imat će strateški značaj za niz lokalnih zajednica na tom prostoru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oglasi
LM