viteski_logo_white
Osmrtnice
Vrijeme objave: 06.06.23 @ 10:59

Kineska grupacija “China Gezhouba Group Co. Ltd” dostavila je netočne informacije i lažnu dokumentaciju u ponudi za izgradnju tunela Prenj na trasi autoputa na koridoru Vc, na jugu Bosne i Hercegovine.

Ovo je potvrđeno za Radio Slobodna Europa (RSE) iz Javnog poduzeća Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine. Radi se o firmi iz Wuhana.

Poduzeće Autoceste entiteta Federacije BiH, koje je u državnom vlasništvu, otvorilo je u rujnu prošle godine tender za dostavljanje dokumentacije za izvođača radova na izgradnji tunela Prenj.

Radi se o najznačajnijem infrastrukturnom projektu u BiH, kažu u ovom poduzeću.

Dodaju da je riječ o devetom najdužem cestovnom tunelu u Europi. Planirano je da bude dug oko 11 kilometara.

Autoceste su provjerom podataka utvrdile da ova kineska firma nema validnu dokumentaciju, zbog čega je diskvalificirana.
Na evidenciji diskvalificiranih ponuđača nalazi se kompanija China Gezhouba Group Co. Ltd, a razlog je negativno iskustvo, pokušaj prevare, tj. dostavljanje lažne dokumentacije.

Iz kineske grupacije nije odgovoreno na upit Radija Slobodna Europa zbog čega su dostavili lažne i netočne podatke.

Istovremeno, iz Autocesta Federacije su potvrdili da “China Gezhouba Group Co. Ltd” nikada dosada nije sudjelovala u projektima ovog entitetskog poduzeća.

Tko je još dostavio lažnu dokumentaciju?

Za izgradnju tunela je pristiglo osam ponuda. Među njima je bila još jedna ponuda firme iz Kine, tri iz Turske i jedna iz Indije. Osim toga, na tender su se prijavila i dva konzorcija iz Turske i Južne Koreje. Osim kineske grupacije, i firma iz Turske dostavila je lažnu dokumentaciju.

“Netočne podatke u ponudi za izgradnju tunela Prenj dostavila je i firma iz Turske “Ozaltin Insaat Ticaret ve Sanayi A.S.”, navode iz Autocesta Federacije za RSE.

Nelogičnosti u ponudama je utvrdila komisija koju je formiralo ovo poduzeće.

“U ožujku 2023. godine komisija je poslala evaluacijski izvještaj u EBRD (Europska banka za obnovu i razvoj) na pregled. Do danas nismo dobili potvrdu banke”, poručuju iz Autocesta, pojašnjavajući da je ova banka kreditor za izgradnju tunela.

“Trenutno su u uži izbor za izvođača radova ušle tri firme”, dodaju u ovom entitetskom poduzeću, ne navodeći o kojim firmama je riječ.

Iz EBRD-a za RSE su odgovorili kako je izbor izvođača u toku, te da se radi o “povjerljivim podacima” zbog čega ne mogu dati više informacija.

Bosna i Hercegovina je zatražila kredit od EBRD-a za financiranje izgradnje priroitetnih dionica autoputa na koridoru Vc. Iznos kredita je 97 milijuna eura. U financiranju izgradnje tunela sudjelovat će i Europska investicijska banka (EIB).

U okviru ovog projekta, procijenjena vrijednost izgradnje tunela Prenj je oko 500 milijuna maraka (250 milijuna eura).

Izgradnja počinje sredinom ove godine, a radovi će trajati šest godina. Završetak je planiran do kraja 2028. godine čime će kompletan Koridor Vc biti završen.

Inače, trenutno se gradi 60 kilometara na devet gradilišta koridora Vc.

Kamen temeljac za Koridor Vc položen je 2000. godine. Do danas je izgrađen 121 kilometar. Pored grantova koje osigurava EU, projekt se sufinancira povoljnim kreditima EBRD-a, koja je uz Europsku investicijsku banku, strateški partner EU.

Za izgradnju Koridora Vc, EU je do sada izdvojila oko 570 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Dužina autoputa kroz BIH u okviru koridora Vc je 320 kilometara.

Oglasi