viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 27.02.24 @ 09:01

U Domu HDZ-a BiH u Mostaru danas će se s početkom u 15:00 sati održati sastanak predstavnika političkih stranaka koalicije na razini BiH.

Lideri političkih stranaka koje čine vlast na razini BiH u Mostaru će pokušati dogovoriti zakone neophodne za otvaranje pregovora između BiH i EU, i ukoliko ne uspiju, gotovo je izvjesno, BiH neće dobiti pozitivnu ocjenu iz Bruxellesa. Podsjećamo, pred BiH je stavljen uvjet da za otvaranje pregovora mora usvojiti Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranju terorizma, zatim da otvori pregovore sa Frontexom, te usvoji zakone o sudovima BiH i sukobu interesa.

OGLAS

Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranju terorizma je usvojen, a pregovori sa Frontexom otvoreni, ali su iz EU već stigli signali da to neće biti dovoljno. U suštini, da bi BiH otvorila pregovore sa EU, neophodno je da se usvoje još zakon o sudovima i zakon o sukobu interesa. “Bilo je uvjeravanje od svih europskih dužnosnika koji su dolazili u posjetu da trebamo pokazati spremnost na dogovor, politički napredak i da pokažemo da želimo ući u europski krug zemalja i da će pregovori biti otvoreni 21. ožujka.

OGLAS

Imamo vremena da donesemo zakone, vjerujem da će sastanak u Mostaru donijeti rezultate”, rekao je Marinko Čavara, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koji će uz lidera Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a, biti jedan o domaćina današnjeg sastanka.

OGLAS
Oglasi
LM