viteski_logo_white
Osmrtnice
Search
Close this search box.
Vrijeme objave: 30.08.23 @ 22:25

Plavi supermjesec događa se jednom u deset do 20 godina. Moguće ga je vidjeti golim okom, čak i ako ste u gradu.

Ovaj naziv označava drugi puni mjesec unutar jednog kalendarskog mjeseca. Prvi se mogao vidjeti 1. kolovoza. Čini se čak i bliži Zemlji od Mjeseca sa početka kolovoza. Uz plavi Supermjesec, na nebu će se moći vidjeti i Saturn.

Mjesec je supermjesec kada dosegne točku najbližu Zemlji u svojoj orbiti, poznatu kao perigej.

,,Supermjesec je specifičan jer je 16 posto svjetliji od prosječnog, a izgledom je veći od punog Mjeseca. Ovaj fenomen nastaje kada je Mjesečeva orbita najbliža Zemlji, u trenutku punog Mjeseca. Takva pojava moguća je jer Mjesecu treba 29,53 dana da obiđe oko Zemlje, dok kalendarski mjesec može trajati 31 dan. Posljednji će biti 28. rujna, a naziva se i Mjesec žetve”, navode iz NASA-e.

Samo 3 posto punih Mjeseca čine plavi Mjeseci, a sljedeći će biti vidljiv tek u svibnju 2026. godine. 2037. godine ova pojava bit će vidljiva i u siječnju i u ožujku.

Koliko je rijedak plavi supermjesec?

Supermjeseci sami po sebi nisu rijetki. Obično ih ima tri ili četiri godišnje. Plavi Mjeseci su rjeđi: samo jedan od oko 33 ispunjava uvjete. Do poklapanja ta dva nebeska događaja dolazi svakih 10 do 20 godina.

Sljedeći plavi supermjesec izići će 2037. godine, prema podacima američke svemirske agencije NASA-e. Mjesec može i doista poprimiti plavu boju, ali to je iznimno je neobičan i nesvakidašnji dohađaj.

Oglasi
LM