viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 16.05.22 @ 16:13

Nakon više od tri desetljeća prisustva na ruskom tržištu, McDonald’s je priopćio kako nastoji u potpunosti napustiti Rusiju te da će tim povodom prodati sve kapacitete koje posjeduje u ovoj državi. Zbog ruske invazije na Ukrajinu, brojne multinacionalne kompanije su od kraja veljače privremeno obustavile poslovanje u Ruskoj Federaciji.

Jedna od tih kompanija bio je i McDonald’s iz kojeg su početkom ožujka priopćili kako će privremeno obustaviti poslovanje u Rusiji do okončanja rata u Ukrajini.

OGLAS

Međutim, uzevši u obzir tok rata, ali i sve veći pritisak kako zaposlenih tako i aktivista, McDonald’s je donio odluku o potpunom povlačenju.

OGLAS

,,Ovo je komplicirano pitanje bez presedana i s dubokim posljedicama”, rekao je izvršni direktor McDonald’sa u poruci koju je uputio zaposlenima, piše New York Times.

OGLAS

Naglasio je kako je nemoguće zanemariti humanitarnu krizu izazvanu ratom u Ukrajini.

,,Neki bi mogli tvrditi kako je osiguranje pristupa hrani i nastavak zapošljavanja desetina tisuća građana sigurno dobra i ispravna stvar. Međutim, nemoguće je zanemariti humanitarnu krizu izazvanu ratom u Ukrajini. Nemoguće je očekivati da zlatni luk (simbol kompanije op.a.) predstavlja istu nadu i obećanje koje nas je dovelo do ulaska na rusko tržište prije 32 godine”, rekao je direktor.

Prema pisanju New York Timesa McDonald’s planira prodati sve što ima na ruskom tržištu lokalnoj kompaniji koja će se vjerojatno baviti istom djelatnošću, ali ne pod imenom McDonald’s.

,,Naši prioriteti sada uključuju nastojanje da se osigura da zaposlenici McDonald’sa u Rusiji i dalje budu plaćeni do zaključivanja transakcije te da zaposleni imaju osiguran posao i kod potencijalnog kupca”, ističe se.

Inače, prvi McDonald’s restoran otvoren je u Rusiji u siječnju 1990. godine što je na neki način bio još jedan u nizu simbola kraja Hladnog rata i najave bolje suradnje između Rusije i zapadnih kompanija.

,,U povijesti kompanije, to je bila jedna od naših najponosnijih i najuzbudljiviji prekretnica. Nakon skoro pola stoljeća hladnoratovskog neprijateljstva, slika zlatnog luka koji sijaju iznad Puškinovog trga za mnoge je najavila početak nove ere, s obje strane Željezne zavjese”, poručio je izvršni direktor kompanije.

Oglasi
LM