viteski_logo_white
Osmrtnice
Search
Close this search box.
Vrijeme objave: 30.05.23 @ 13:15

Veleposlanik SAD u Bosni i Hercegovini Michael Murphy u intervjuu za Al Jazeeru komentirao je uhićenja nekoliko domaćih zvaničnika.

Podsjećamo, nedavno su uhićeni načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić (NES), bivši načelnik Ilidže i donedavni veleposlanik u Maleziji Senaid Memić (SDA) te bivši gradonačelnik Sarajeva i veleposlanik u Kataru Abdulah Skaka (SDA). 

Kakvi su odnosi SAD i Bosne i Hercegovine i što misli o novoj vladi? Jesu li uhićenja političara i diplomata politički motivirana? Brine li ga ruski i kineski utjecaj u Bosni i Hercegovini?

– U jednom trenutku moraju se desiti promjene. Budući da podržavamo borbu protiv korupcije, SAD je veoma drago vidjeti da su počela uhićenja i krivična gonjenja. Nadamo se da ćemo vidjeti i rezultate, jer ako se ne suprotstavimo korumpiranim ljudima, ako ne istražimo njihova djela, uhitimo ih, optužimo i smjestimo iza rešataka, ništa se neće promijeniti – rekao je.

Dodao je da se povremeno sastaje s ljudima koji su pod sankcijama kad smatra da je to u njegovom interesu, ali to nije redovita pojava. 

– Bio bih oprezan prema sugestiji da je to nešto uobičajeno, jer nije. Ljudi znaju reći: “Vaše sankcije ne znače ništa”. Ali, poznajem ljude pod sankcijama koji govore da one ne znače ništa, ali se u tajnosti veoma trude da budu skinuti s te liste – izjavio je Murphy. 

Oglasi
LM