viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 22.01.24 @ 19:03

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je planiralo, a Vlada FBiH utvrdila 16 milijuna KM u proračunu Ministarstva za provođenje natalitetnih mjera u 2024. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je priopćio federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić (NiP) riječ je o jednokratnoj podršci majkama porodiljama koja podrazumijeva 1.000 KM za svako novorođeno dijete u Federaciji BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo će biti i prvi put da se planira podrška majkama porodiljama s razine Federacije BiH. Osim toga, putem redovnog tekućeg transfera nižim razinama vlasti, odnosno županijama, iz proračuna Vlade FBiH, predviđen je uvjet svim županijama da dio tog transfera usmjere na provođenje i podršku natalitetnih politika, odnosno politika usmjerenih na jačanje obitelji.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u proračunu za 2024. godinu planiralo je i sredstva za izradu studija opravdanosti Obiteljskog fonda i Zavoda socijalne zaštite, te izradu Socijalne karte FBiH, priopćeno je iz ovog ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim povodom ministar Delić kazao je da je 2024. godina, godina proračuna u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike istaknuvši da je proračun Ministarstva uvećan na stavkama koje se odnose na mjere i programe usmjerene na poboljšanje i unaprjeđenje sustava socijalne zaštite u Federaciji BiH, te da je Ministarstvo održalo obećanje vezano za jačanje kapaciteta centara za socijalni rad kojima je proračunom Ministarstva predviđena podrška u ukupnom iznosu od 3 milijuna KM.

– Planirali smo 1 milijun KM centrima za socijalni rad kao podršku kod primjene federalnih propisa, odnosno pokrivanje troškova kod uvođenja u pravo neratnih invalida, sticanje statusa roditelja njegovatelja, odobravanja prava na federalni dječiji dodatak i drugih propisa koji dolaze iz našeg resora. Obzirom da su objekti centara za socijalni rad uglavnom u lošem stanju, po prvi put u proračunu planirana su i 2 milijuna KM za kapitalne projekte centara za koje se nadamo da će nam ih centri delegirati tokom ove godine – pojasnio je ministar Delić.

U proračunu Federalnog ministarstva rada i socijalne politike planirano je dodatno povećanje izdvajanja sredstava za zbrinjavanje žrtava obiteljskog nasilja, tako da je u odnosu na prošlogodišnjih 500.000 KM za ovu godinu planiran 1,5 milijuna KM. Za naknade neratnim invalidima planirano je 245 milijuna KM, za dječije dodatke 130 milijuna KM, 27 milijuna za civilne žrtve rata, te za naknade roditeljima njegovateljima 29 milijuna KM.

Nacrt proračuna Vlade Federacije BiH utvrđen je danas na sjednici Vlade, a slijedi njegovo usvajanje na oba doma Parlamenta FBiH.

Oglasi
LM