Zrak u vitezu
OGLAS
//
Josip Bralo
Vrijeme objave: 31.01.24 @ 12:46
OGLAS

Sedam polaznika i polaznica je uspješno završilo obuku za krojenje i šivenje koju je proveo Centar za edukaciju i istraživanje (CEI) Nahla u okviru Regionalnog programa lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2). Vještine koje su stekli otvorile su im nove prilike za zaposlenje u tekstilnoj industriji kao i mogućnost pokretanja vlastitog biznisa.

OGLAS

Odjeven u košulju, ručno vezeni jelek i ručno tkani pojas oko struka mladi Josip Bralo ponosno čuva baštinu Lašvanske Doline u neposrednoj blizini Viteza, njegovog rodnog mjesta. Noseći autohtonu narodnu nošnju Josip nastoji otrgnuti od zaborava tradiciju lašvanskog kraja. 

Zapjevajmo nek se život mijenja, ne recimo nošnji doviđenja

kaže nasmijani Bralo.

Ovaj mladić ne samo da je strastveni zaljubljenik u kulturu i tradiciju, već je posvećen i njenom oživljavanju. U slobodno vrijeme bavi se šivenjem i krojenjem, te ručnom izradom starih uzoraka lašvanske nošnje. Pažljivo vezeni jelek i pojas koji nosi otkrivaju koliko ljubavi i strpljenja se krije iza rada ovog Vitežana. Josip se prisjeća da je sve krenulo od druženja sa bakicom Evom uz tkanine i šivaći stroj.

OGLAS

“Ja sam imao volju da naučim, a ona mi je nesebično prenijela svoje znanje. Naučila me da izrađujem nošnju na starinski način”, priča Bralo kojem je šivenje postala velika ljubav. U želji da napreduje i proširi svoje znanje Josip je sudjelovao u radionicama šivenja i krojenja koje su organizirane u sklopu ReLOaD2 u CEI Nahla. On je jedan od ukupno sedam polaznika i polaznica iz Centar Sarajevo, Novog Sarajeva, Viteza i Istočnog Sarajeva koji su prošli kroz ovu obuku. Dok je odranije bio upoznat sa tradicionalnim šablonima šivenja, radionice su pomogle Josipu da stekne novije tehnike rada za strojem.

OGLAS

Ovdje smo naučili kako da jednostavnije i lakše radimo sa tkaninom. To su sve neke sitnice koje će nam pomoći u budućnosti. Sve što više radimo postajemo brži i sposobniji,

kazao je Bralo

Ja bih želio da očuvam ono što su naše bake i djedovi godinama ljubomorno čuvali u sanducima i škrinjama, da sve te stare poslove, koji se više ne rade, ja prenesem na nekog i da ih očuvam koliko god ja moguće. Ako izgubimo tradiciju, sve smo izgubili

poručio je Josip.

Obuka za krojenje i šivenje u CEI Nahla se sastojala od teoretskog i praktičnog rada, uz stalno praćenje individualnog napretka polaznika i polaznica kroz samostalne zadatke i radove koje su trebali realizovati na kraju svakog modula kao vid ispitne materije. Stečene vještine će mladim zaljubljenicima u šivenje i krojenje pružiti priliku da sebi osiguraju mjesto na tržištu rada u tekstilnoj industriji. 

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM