OGLAS
Vrijeme objave: 11.11.23 @ 11:23
OGLAS

Ministarstvo unutarnjih poslova Srednjobosanske županije raspisalo je tender za nabavku mobilnih radra procijenjene vrijednosti od 51.282 KM. Ovaj tender je dobila tvrtka MIBO komunikacije d.o.o. i vrijednost njihove ponude je bila svega 62 KM niža od procijenjene, dakle 51.220 KM, piše portal pratimotendere.ba. Ovo je ujedno bila i jedina dostavljena ponuda što je prema metodologiji portala PratimoTendere rizično jer ne postoji konkurencija.

OGLAS

Druga dva razloga koja su naveli jesu ti što se „nabavka ne provodi u vremenskom periodu kao što je predviđenom planskim dokumentima za 2023. godinu i zato što tehničke specifikacije u tenderskoj dokumentaciji ukazuju na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača“. Kao okvirni datum za pokretanje ove nabavke u planskim dokumentima naveden je svibnja, a tender je raspisan tek krajem kolovoza. Rok za preuzimanje tenderske dokumentacije bio je 18. rujna tekuće godine. U tehničkoj specifikaciji detaljno su opisane karakteristike mobilnih radara koji se nabavljaju što su monitori za portal PratimoTendere ocijenili kao rizičnim iz razloga što ukazuje na moguću diskriminaciju ponuđača.

Osim općih uslova koje laserski uređaji moraju posjedovati naveli su da još dodatno mora sadržavati ručni laserski uređaj sa foto i videoregistracijom prekršaj, li-lon baterijski sklop – 2 komada (radni i rezervni), tronožni stativ sa nosačem za uređaj, kundak za rame, memorijsku karticu kapaciteta minimalno 32GB – 3 komada, USB čitač za memorijske kartice, olovka za ekran osjetljiv na dodir, kofer za smještaj uređaja, punjač baterija 220VAC, aplikaciju za pregled prekršaja, certifikat o kalibraciji i uputstvo na domaćem jeziku. Spomenimo i to da je MUP ŽSB i ranije surađivao sa MIBO komunikacije d.o.o.

OGLAS

Portal PratimoTendere ranije je u nekoliko navrata pisao da je prostor za zlouporabe kod zaključivanja direktnih sporazuma velik, a što je prepoznala i Agencija za javne nabavke. Direktni sporazumi predstavljaju zakonit način provođenja javnih nabavki, ali u tom slučaju nema javnog nadmetanja ponuđača i da ugovorni organi najčešće se direktno obraćaju firmama s kojima zaključuju ugovore vrijednosti do 6.000 KM, bez PDV-a.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM